Nieuws

Discovery gelanceerd!

Geplaatst op 04-07-2006 om 10u13 door Bert Carrein - 1633 keer gelezen
Nieuws

Update 5 juli 19h: de eerste missiedag van STS-121 stond in het teken van een schadeinspectie op de Shuttle via de robotarm. Volgens de missiebriefing is er geen enkel probleem vastgesteld. Een drietal minuten na de lancering zouden wel kleine stukjes van de externe tank afgebroken zijn, maar dit is volgens de NASA niet meer op een moment dat dit voor problemen kan zorgen. Nu wordt alles klaargemaakt voor de manoeuvres van morgen, die Discovery om 16h52 aan het ISS moeten doen koppelen.

Update 22h36: tijdens de post-lancering briefing heeft de NASA meegedeeld dat de eerste Shuttle-lancering op Independence Day perfect verlopen is. Er zijn geen meldingen van afgebroken materiaal, alhoewel de beelden nog verder bestudeerd worden. Inmiddels is ook de cargodeur van de Space Shuttle geopend. Discovery begint nu aan een inhaalrace op het ISS. De koppeling is gepland voor donderdagnamiddag.

Update 21h03: Discovery is zopas over West-Europa gevlogen (maar was niet zichtbaar vanuit België). Alles verloopt volgens schema.

Update 20h46: main engine cutoff. Discovery is in een baan om de aarde! De externe tank is succesvol afgeworpen.

Zopas is, vanuit het Kennedy Space Center in Florida, Space Shuttle Discovery gelanceerd. Na het uitstel van de voorbije dagen is derde keer dus weldegelijk goede keer geworden. Zoals gepland werden op T-2s de boosters ontstoken, die de Discovery enkele seconden later van het lanceerprogramma tilden. Na twee minuten werden deze hulpraketten afgeworpen, en nog eens zes minuten later zal de Shuttle zich in een baan om de aarde bevinden.

Missie STS-121, onder het commando van Steven Lindsey, is de tweede vlucht sinds de Columbiaramp. Het doel is het testen van nieuwe veiligheidsprocedures en het bevoorraden van het ISS. Daar zal ook ESA-astronaut Thomas Reiter afgezet worden, om voor het eerst sinds 2003 opnieuw een driekoppige crew te vormen.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Endeavour wordt op 13 juni naar ISS gelanceerd
Lees ook: Atlas lanceert succesvol communicatiesatelliet
Lees ook: Inspectie hitteschilden voltooid
Lees ook: Endeavour op weg naar huis
Lees ook: NASA wil shuttles in de vitrine zetten
Lees ook: Lancering Discovery nogmaals uitgesteld

Bekijk alle berichten uit deze categorie.