Nieuws

Organische verbinding bij inslagen

Geplaatst op 09-01-2009 om 14u18 door Bert Carrein - 2689 keer gelezen
Nieuws

Bij de hoge temperatuur en druk die optreden bij de inslag van een (grote) meteoriet kunnen complexe organische verbindingen ontstaan. Dat schrijven onderzoekers van de Tohoku-universiteit in Sendai, Japan (Nature Geoscience, 7 december). Tot nog toe ging alle aandacht uit naar het vernietigende aspect van zo'n inslag. Maar volgens de onderzoekers hebben meteorietinslagen in water ook gunstige uitwerkingen.

Bij experimenten hebben zij kleine capsules gevuld met mengsels van koolstof, ijzer en nikkel - de bestanddelen van meteorieten - én water, ammoniak en stikstof - bestanddelen die in de oceanen en atmosfeer van de jonge aarde aanwezig waren - afgeschoten op een hard doelwit. Daarbij kwam de vulling van de capsules gedurende zeer korte tijd bloot te staan aan temperaturen van tegen de 4700 graden en een druk van 60.000 atmosfeer. Na elke test werd de inhoud van de capsules geanalyseerd, en in twee van de vijf gevallen bleken daarbij vetzuren (organische verbindingen die in celwanden voorkomen) en amines (ingrediënten van aminozuren) te zijn ontstaan.

In één geval werden zelfs complete aminozuren (glycine) aangetroffen. Wetenschappers schatten dat er tussen 4,4 en 3,8 miljard jaar geleden ongeveer 4 miljard miljard ton aan meteorieten op aarde is terechtgekomen. Hoewel deze gemiddeld slechts ongeveer 0,1 procent koolstof zullen hebben bevat, zou bij de inslagen zeker honderd miljard ton aan organische bouwstoffen kunnen zijn ontstaan.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Ruimteschip moet asteroïde-inslag voorkomen
Lees ook: Niet één, maar twee meteorieten zorgen voor uitsterven dino's
Lees ook: Meteorietinslag in zee zorgt niet voor een tsunami
Lees ook: Vraagtekens bij de huidige inslagtheorie?
Lees ook: NASA zwakt gevaar van botsing asteroïde met Aarde af
Lees ook: Grootste inslagbekken op Aarde ontdekt?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.