Nieuws

Crisis treft Arianespace

Geplaatst op 06-01-2009 om 18u39 door Bert Carrein - 1866 keer gelezen
Nieuws

Terwijl het orderboekje er in 2008 nooit zo goed heeft uitgezien, verwacht Arianespace voor het nieuw ingezette jaar een terugval van de vraag omwille van de economische crisis. Dat heeft ceo Jean-Yves LeGall vandaag gezegd.

Arianespace lanceert de Europese Ariane, de Russische Sojoez en vanaf volgend jaar ook de lichte Europese draagraket Vega. Sinds zijn oprichting in 1980 heeft het eerste lanceerbedrijf ter wereld al 265 satellieten voor 70 klanten gelanceerd.

Arianespace heeft het afgelopen jaar 13 van de 18 te winnen lanceercontracten binnengehaald. In het orderboekje staan nu 27 te lanceren geostationaire satellieten, plus kunstmanen die in een andere baan moeten komen: acht voor Ariane-5 en zeven voor Sojoez. Daarbovenop mag Arianespace de complete constellatie van Europese Galileosatellieten voor satellietnavigatie lanceren.

In 2008 heeft het bedrijf, waarin namens België Etca, Sabca en Techspace Aero participeren, zes Ariane-5 raketten en één Sojoez gelanceerd, wat goed is voor meer dan 70 ton aan nuttige lading.

De geconsolideerde verkoop had een waarde van zowat 950 miljoen euro. Voor het zesde jaar op rij zal Arianespace een break-even of beter halen, aldus een communiqué van het bedrijf dat terugblikt op 28 geslaagde lanceringen op rij van een Ariane-5, de krachtigste operationele draagraket ter wereld, en op 21 geslaagde starts op rij van de Sojoez.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: India op zoek naar astronauten
Lees ook: Rusland wil naar de Maan
Lees ook: GOCE maakt zich op voor nieuwe lanceerdatum
Lees ook: Oorzaak neergestorte Proton achterhaald
Lees ook: Dimitry Mestiaen wint ruimtereis
Lees ook: Vlaamse ruimtevaartindustrie haalt omzet van 200 miljoen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.