Nieuws

Eerste hot Neptunus ontdekt met transitmethode

Geplaatst op 06-01-2009 om 20u00 door Stefan De Decker - 14213 keer gelezen
Nieuws

Wetenschappers melden de ontdekking van de planeet HAT-P-11b op een afstand van 38 parsec (124 lichtjaar). De planeet heeft een excentrieke baan en draait in slechts 5 dagen om haar ster die een massa heeft van 81% van de massa van de zon. De ster is een metaalrijke K4 dwergster.

De planeet is een beetje groter dan Neptunus (die is 17 maal de massa van de aarde en 3.9 keer de straal van de aarde). Bijzonder interessant is ook dat die nieuwe exoplaneet zich bevindt in het veld dat door NASA’s Keppler missie zal onderzocht worden. Keppler wordt begin maart door een Delta 2 raket gelanceerd. Dankzij Keppler’s precisiemetingen zullen de fysische kenmerken van de ster en planeet nog beter bekend worden.

Op Neptunus gelijkend, draait HAT-P-11b niettemin om de 4,88 dagen rond de moederster, die zowat drie kwart van de omvang van onze Zon heeft en die iets minder heet is dan onze ster. De temperatuur op de planeet zelf bedraagt ongeveer 1.100 graden.

Er zijn aanwijzingen dat er rond HAT-P-11, de elfde exoplaneet die met het HATNet is gevonden, nog een planeet draait. Het stelsel bevindt zich in het sterrenbeeld De Zwaan.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
De échte Neptunus.

Bron: http://exoplanet.eu/

Gerelateerde berichten

Lees ook: Drie superaardes rond 1 ster in Melkweg
Lees ook: Vijfde planeet rond ster gevonden
Lees ook: Zal Kepler een tweede aarde vinden?
Lees ook: Grootste planeet ooit ontdekt
Lees ook: Zes nieuwe exoplaneten ontdekt door COROT
Lees ook: Europese onderzoekers ontdekken nieuwe exoplaneet

Bekijk alle berichten uit deze categorie.