Nieuws

Mysterieuze lichtflits achtervolgd astronomen

Geplaatst op 09-01-2009 om 11u42 door Bert Carrein - 4867 keer gelezen
Nieuws

In februari 2006 nam de Hubble Space telescope een geheimzinnige lichtflits waar, en drie jaar later weten astronomen nog steeds niet wat het kan zijn geweest. Het licht werd gedurende honderd dagen steeds helderder, en nam daarna gedurende honderd dagen weer in helderheid af, en verdween. De onverklaarbare lichtflits houdt veel astronomen uit hun slaap.

Verschillende telescopen werden ingezet om het verschijnsel te volgen, en astronomen kwamen in de daaropvolgende jaren met vele suggesties maar, zoals astronoom Kyle Barbary recent tijdens een congres liet weten, geen daarvan is in staat de flits te verklaren. Een vertrouwde supernova (het ineenklappen van een stervende ster) was het in ieder geval niet; daarvoor duurde de flits veel te lang.

Op de betreffende plek is zelfs met de Hubble telescoop niets meer te zien: geen ster, geen melkwegstelsel, niets. Astronomen hebben dus ook geen idee van de afstand waarop de flits zich afspeelde. Maar kosmologisch was het verschijnsel zeker.

Barbary acht de kans dat er ooit een verklaring voor zal worden gevonden klein. Hij hoopt op een tweede, gelijksoortige flits die mogelijk meer onthult. Zijn favoriete suggestie is dat het een buitenaardse beschaving was, die een nieuwe deeltjesversneller opstartte. Met beroerde gevolgen.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Natuurlijke deeltjesversnellers in sterrenstelsel NGC 253
Lees ook: 13 miljard oude explosie in het heelal waargenomen
Lees ook: GRB 060218: Een mysterieuze kortdurende nagloed
Lees ook: Krachtige straalstroom uit zwart gat blijkt heldere röntgenbron
Lees ook: Een kosmische tornado: HH 49/50
Lees ook: Ook jets bij neutronensterren

Bekijk alle berichten uit deze categorie.