Nieuws

Mysterieuze lichtflits achtervolgd astronomen

Geplaatst op 09-01-2009 om 11u42 door Bert Carrein - 4932 keer gelezen
Nieuws

In februari 2006 nam de Hubble Space telescope een geheimzinnige lichtflits waar, en drie jaar later weten astronomen nog steeds niet wat het kan zijn geweest. Het licht werd gedurende honderd dagen steeds helderder, en nam daarna gedurende honderd dagen weer in helderheid af, en verdween. De onverklaarbare lichtflits houdt veel astronomen uit hun slaap.

Verschillende telescopen werden ingezet om het verschijnsel te volgen, en astronomen kwamen in de daaropvolgende jaren met vele suggesties maar, zoals astronoom Kyle Barbary recent tijdens een congres liet weten, geen daarvan is in staat de flits te verklaren. Een vertrouwde supernova (het ineenklappen van een stervende ster) was het in ieder geval niet; daarvoor duurde de flits veel te lang.

Op de betreffende plek is zelfs met de Hubble telescoop niets meer te zien: geen ster, geen melkwegstelsel, niets. Astronomen hebben dus ook geen idee van de afstand waarop de flits zich afspeelde. Maar kosmologisch was het verschijnsel zeker.

Barbary acht de kans dat er ooit een verklaring voor zal worden gevonden klein. Hij hoopt op een tweede, gelijksoortige flits die mogelijk meer onthult. Zijn favoriete suggestie is dat het een buitenaardse beschaving was, die een nieuwe deeltjesversneller opstartte. Met beroerde gevolgen.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Enorme kosmische uitbarsting doet Swift satelliet tiltslaan
Lees ook: Magnetische velden spelen belangrijke rol bij gammaflitsen
Lees ook: Natuurlijke deeltjesversnellers in sterrenstelsel NGC 253
Lees ook: Een kosmische tornado: HH 49/50
Lees ook: Lange lichtflits kwam van megaster op zeven miljard lichtjaar
Lees ook: Oorsprong van straalstromen van blazars ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.