Nieuws

Astro Event 2009: 27 februari tot 1 maart

Geplaatst op 13-01-2009 om 09u12 door Bert Carrein - 2672 keer gelezen
Nieuws

Precies vierhonderd jaar geleden kreeg de sterrenkunde, als oudste wetenschap op aarde, opnieuw een grote impuls door het onderzoekswerk en de daaruit voortvloeiende bevindingen van Galileo Galilei.

Sterrenkunde is echter zoveel meer dan wat zitten turen naar de hemel. Door het bestuderen van de hemelbewegingen ontdekte de mens, reeds meer dan 10.000 jaar geleden, dat de verschijningen van bepaalde sterren aan de hemel welbepaalde seizoenen aankondigden. Zo kon men bepalen wanneer de winter eindelijk ten einde liep, wanneer de planten en vruchten opnieuw zouden bloeien en wanneer de wilde dieren zouden terugkeren. Later, toen de mens deze technieken verfijnde en aan landbouw begon te doen, werden kalenders samengesteld aan de hand van de bewegingen van de maan en de zon. Dankzij de kalender wisten boeren wanneer te planten of te oogsten en moest men geen tijd meer verliezen met het zoeken van voedsel in de vrije natuur. De uitgewonnen tijd deed kunst en cultuur ontluiken, en de wetenschap ontplooide zich verder in de wis- en meetkunde. Onder andere hierdoor zijn de eerste grote beschavingen ontstaan. Kortom, sterrenkunde droeg in grote mate bij tot de maatschappij die we tegenwoordig kennen.

Veel mensen beseffen niet welke invloed de sterrenkunde heeft op ons dagdagelijkse leven. De sterrenkundige gemeenschap doet er dan ook alles aan om deze boeiende, leerzame maar vooral ook leuke wetenschap tot bij het publiek te brengen. Dat is ook de voornaamste opzet van de beurs van de Astro Event Group vzw (AEG) uit Oostende, een groep enthousiaste star troopers onder leiding van Patrick Jaecques. En het tijdstip is, zoals eerder aangehaald, zeer goed gekozen, want naar aanleiding van de verjaardag van de ontdekkingen van Galilei hebben de Verenigde Naties, met de steun van de Unesco en samen met de International Astronomical Union, dit jaar uitgeroepen tot Internationale Jaar van de Sterrenkunde.

Met deze unieke beurs, die overigens door de Belgische sterrenkundigen als 'meest veelbelovende activiteit van het jaar’ is uitgeroepen, brengt Astro Event Group vzw een leuke mix voor jong en oud, gekruid met tal van workshops en allerhande experimenten. Vanzelfsprekend zijn er ook de nodige voordrachten door een resem binnen- en buitenlandse sprekers, doelbewust kort gehouden en zodanig divers dat zowel de leek als de gevorderde amateur-sterrenkundige er terecht kan.

Als burgervader van Oostende ben ik er dan ook bijzonder fier op dat Astro Event Group vzw dit heeft gerealiseerd. Ik wil dan ook de volledige ploeg, en alle medewerkers en sympathisanten van harte feliciteren voor hun inzet en hun toewijding. Dat deze beurs een succes zou worden, stond dan ook in de sterren geschreven…

Van harte,


Jean VANDECASTEELE
Burgemeester van Oostende


Meer info & Officiële website: www.ae2009.be

Bron: Astro Event 2009

Gerelateerde berichten

Lees ook: Starnights 2010

Bekijk alle berichten uit deze categorie.