Nieuws

Nieuwe aanwijzing voor leven op Mars

Geplaatst op 15-01-2009 om 21u43 door Bert Carrein - 2474 keer gelezen
Nieuws

Wetenschappers van de NASA hebben grote erupties van methaangas op Mars waargenomen en geven daarmee de vraag naar mogelijk leven op de Rode Planeet een nieuwe duw in de rug, zo staat te lezen in de jongste uitgave van het wetenschappelijke vakblad Science.

De astronomen loerden zeven jaar lang met telescopen op Aarde naar onze buur en stelden deels sterke seizoenschommelingen in de concentratie methaan in de atmosfeer van de planeet vast. Zo namen zij in 2003 tijdens de zomer een grote eruptie waar in het noordelijk halfrond, net zoals in de Marslente van 2006. De precieze oorsprong van het gas is onbekend, alhoewel het uit meerdere bronnen leek te komen en soms een reuzengrote concentratie was. Zo omvatte een gaswolk zowat 19.000 ton methaan.

Op Aarde heeft 90 procent van het methaangas een biologische oorsprong terwijl de rest een geochemische bron heeft. Het methaan op Mars kan van beide stammen, aldus de onderzoekers. Sedert 2003 hebben drie groepen onderzoekers methaan op Mars vastgesteld. Enkele maanden geleden kwam de vraag naar mogelijk leven op Mars weer op de voorgrond na nieuwe aanwzijzingen van de aanwezigheid van water.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Leven op Mars?
Lees ook: Bevroren water in kraters op Mars gevonden door MRO
Lees ook: Bizarre terreinvormen op Mars
Lees ook: Belg bij Europese kandidaten voor Marssimulatie
Lees ook: Oorsprong van methaan op Mars nog steeds niet achterhaald
Lees ook: Europese marsverkenner ExoMars

Bekijk alle berichten uit deze categorie.