Nieuws

Amerikaans-Japanse samenwerking met de Subaru telescoop

Geplaatst op 15-01-2009 om 22u09 door Stefan De Decker - 2101 keer gelezen
Nieuws

De Subaru Telescoop is met zijn hoofdspiegel van 8.3 meter een van de grootste ter wereld. Hij bevindt zich op de dode vulkaan Mauna Kea te Hawaï net als de bekende Keck telescopen, een van de beste locaties ter wereld. De telescoop werkt zowel in zichtbaar licht als in infrarood golflengten.

Wetenschappers van de Princeton Universiteit en van NAOJ (National Astronomical Observatory of Japan) gaan de komende 10 jaar samenwerken gebruik makend van 2 fonkelnieuwe instrumenten. Ze zullen nieuwe planeten vinden, onderzoek doen naar de eigenschappen van donkere materie en de evolutie van sterrenstelsels van in het vroege universum tot het heden bestuderen.

Deze studies worden mogelijk dankzij de 2 nieuwe instrumenten die speciaal voor Subaru zijn ontworpen. De Hyper Suprime Cam (HSC) is een digitale camera met een breed gezichtsveld die toch zeer diep in de kosmos kan kijken en de High Contrast Coronagraphic Imager met Adaptieve Optiek (HiCIAO) die zwakke objecten dichtbij een heldere ster kan detecteren door het overheersende licht van de ster te blokkeren.

De astronomen van Princeton en Japan gaan samen gedurende honderden nachten grote surveys van het diepe universum doen met als doel de structuur van het vroege universum beter te begrijpen en het proberen opsporen van donkere materie. Princeton heeft trouwens zijn reputatie hoog te houden wat dat betreft. Met WMAP (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe) en de SDSS (Sloan Digital Sky Survey) zijn ze niet aan hun proefstuk toe.

Het tweede luik is een intensieve zoektocht naar planeten rond sterren in de buurt van de zon. In een ruimere context behoort die ook tot de zoektocht naar leven in de ruimte. Deze planeten beter begrijpen laat toe een beter in te schatten hoeveel planeten leven zouden kunnen ondersteunen.

Bron: www.princeton.edu/main/news/

Gerelateerde berichten

Lees ook: Infraroodtelescoop gelanceerd
Lees ook: Spitzer is begonnen aan 'warme' missie
Lees ook: Betere ruimtefoto's vanop aardoppervlak door adaptieve optiek
Lees ook: Very Large Telescope viert tiende verjaardag
Lees ook: Hoogenergetische deeltjestelescoop voorspelt ruimteweer
Lees ook: China begint met bouw grootste radiotelescoop te wereld

Bekijk alle berichten uit deze categorie.