Nieuws

Kleine exoplaneet blijkt nog kleiner dan eerst gedacht

Geplaatst op 19-01-2009 om 21u34 door Stefan De Decker - 3646 keer gelezen
Nieuws

De kleinste planeet (MOA-2007-BLG-192-L b) bij een andere ster dan de zon is nog kleiner dan eerst werd gedacht. Toen de planeet in juni 2008 werd bekendgemaakt dachten de ontdekkers dat ze rond een bruine dwerg draaide en het gewicht werd geschat op 3.3 keer de massa van de aarde. Op basis van nieuwe gegevens blijkt de ster een rode dwerg te zijn en komt het gewicht uit op slechts 1.4 keer de massa van de aarde.

Een rode dwerg is in tegenstelling tot een bruine dwerg wel een echte ster. Ze heeft immers genoeg massa om energie te produceren door middel van kernfusiereactie. Het systeem bevindt zich op 3000 lichtjaar. Dit voorjaar zal met ESO’s VLT (Very Large Telescope) bijkomend onderzoek worden gedaan om de massa en eventueel andere eigenschappen nog nauwkeuriger te bepalen.

De planeet werd ontdekt met behulp van de microlensing techniek. Daarbij passeert een ster vanaf de aarde gezien precies voor een andere ster langs en het licht van de achterliggende ster wordt versterkt door de zwaartekracht van de voorgrondster. Indien er om de voorgrondster een planeet draait, kan deze planeet een tweede, kleinere helderheidstoemame veroorzaken en ontdekt worden.

Wat omvang betreft gaat het dus over een bijna tweeling van de aarde en wat massa betreft is Venus de enige planeet die minder in gewicht verschilt met onze planeet. Hiermee is MOA-2007-BLG-192-L b niet de kleinste exoplaneet, die eer is weggelegd voor een wereldje met 0.02 aardmassa’s dat in 25 dagen om een dode, maar snel roterende pulsar (PSR B1257+12) draait.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: www.newscientist.com

Gerelateerde berichten

Lees ook: Jongste exoplaneet ontdekt
Lees ook: Europese onderzoekers ontdekken nieuwe exoplaneet
Lees ook: Kleinste exoplaneet ooit ontdekt
Lees ook: Neptunusachtige planeten ontdekt
Lees ook: Wetenschappers ontdekken mogelijk super-aarde
Lees ook: Eerste hot Neptunus ontdekt met transitmethode

Bekijk alle berichten uit deze categorie.