Nieuws

Stella, niet alleen een lekker bier

Geplaatst op 22-01-2009 om 20u30 door Stefan De Decker - 2667 keer gelezen
Nieuws

STELLA (kort voor STELLar Activity) is een lange termijn project voor het observeren van koele sterren met 2 volledig geautomatiseerde 1.2 meter telescopen. STELLA-I heeft een optische CCD-chip en een fotometer (Wide Field Stella Imaging Photometer - WIFSIP) die de lichtsterkte meet terwijl STELLA II een spectograaf (Stella Echelle Spectrograph - SES) bedient die de roodverschuiving van het licht meet. WIFSIP zal later dit jaar in gebruik worden genomen en de SES is reeds in gebruik en zal over een jaar een upgrade krijgen. Het is een samenwerking tussen astrofysische instituten van Potsdam (AIP) en de Canarische eilanden (IAC). Beide telescopen staan in een zelfregulerend gebouw in het Teide observatorium in het Spaanse Tenerife op een hoogte van 2400m.

Naast het monitoren van zonecyclussen en algemeen onderzoek zoals Spectroscopische surveys is het zoeken naar exoplanten een bijkomende activiteit. Bij een survey wordt de hele sterrenhemel of een groot deel ervan systematisch gefotografeerd en alle gegevens worden samengebracht in een databank waarmee de wetenschappers dan aan de slag kunnen. Bijvoorbeeld voor het zoeken naar zonnen die erg op de onze lijken. Voor het onderzoek naar zonneactiviteit wordt de doppler imaging techniek gebruikt om zonnevlekken in beeld te brengen.

De volledig gerobotiseerde werking is erg geschikt voor het zoeken naar exoplaneten. Er wordt namelijk gezocht naar een minieme en relatief kortstondige vermindering van de ontvangen lichtsterkte wanneer een planeet voor de geobserveerde ster passeert. Professor Strassmeier legt uit: "De combinatie van fotometrie en spectroscopie, beide van zeer hoge kwaliteit is het sterke punt van de 2 telescopen die een object gelijktijdig observeren. Bovendien heeft men een zeer hoog aantal observaties nodig om tot een resultaat te komen."

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.aip.de/stella/

Gerelateerde berichten

Lees ook: Infrarood-ruimtetelescoop WISE succesvol gelanceerd
Lees ook: 'Marsantenne' ondergaat opknapbeurt
Lees ook: Een virtuele radiotelescoop met grote afmetingen
Lees ook: Eerste deel radiotelescopen in gebruik
Lees ook: Op Hawaï verrijst grootste telescoop ter wereld
Lees ook: De Atacama Large Millimeter/sub-millimeter Array

Bekijk alle berichten uit deze categorie.