Nieuws

Maan omgedraaid door meteorietinslag?

Geplaatst op 26-01-2009 om 10u47 door Bert Carrein - 3809 keer gelezen
Nieuws

De mysterieuze achterkant van de maan, die we vanop aarde nooit te zien krijgen, was misschien ooit wel zichtbaar vanop onze planeet. Astronomen geloven dat een meteorietinslag het hemellichaam ooit heeft omgedraaid. Dat leidden de Parijse fysici Mark Wieczorek en Matthieu Le Feuvre af uit een onderzoek van 46 maankraters, staat in New Scientist.

De westelijke hemisfeer (dit is de kant die wijst naar de richting waarin ze draait om de aarde) van de maan zou immers meer kraters moeten hebben dan de oostelijke helft, omdat uit die richting meer meteorieten komen. Dit dit is immers iets meer afgeschermd door de natuurlijke beweging van de maan om de aarde. De wetenschappers ontdekten dat dit echter enkel het geval is voor de jonge kraters, terwijl de oudere kraters zich vooral aan de andere kant situeren.

Een mogelijke verklaring daarvoor zien ze bij de inslag van een krachtige meteoriet, die de omwenteling van de maan ooit zo overhoop haalde dat de satelliet uiteindelijk op een andere positie terechtkwam.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Nu officieel: Er is water op de Maan gevonden!
Lees ook: Omlijst door wolken
Lees ook: Gedetaileerd beeld van zuidpool Maan
Lees ook: Telefoonnetwerk op de Maan?
Lees ook: Opvallen in de ruimte
Lees ook: Indiase sonde geland op de Maan

Bekijk alle berichten uit deze categorie.