Nieuws

Het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde in België

Geplaatst op 26-01-2009 om 23u19 door Stefan De Decker - 2186 keer gelezen
Nieuws

In het Planetarium op de Heizel in Brussel is onlangs het startschot gegeven voor de Belgische manifestaties in het kader van het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde of het IYA (International Year of Astronomy). Er staan minstens 200 activiteiten op het programma.

Om de 400ste verjaardag te herdenken van de eerste waarnemingen van Galilei met een sterrenkijker worden in België ongeveer 400 uren georganiseerd, waarbij een blik op de meer nabije en verder van ons afgelegen ruimte wordt geworpen. Dat gebeurt overigens niet alleen in ons land: 135 andere landen doen mee. De bedoeling is de burgers van onze planeet de plaats van de aarde in het oneindig grote heelal te helpen (her)ontdekken en verwondering op te wekken voor de ontdekking van nieuwe verschijnselen.

De sterrenkunde wordt wel eens beschouwd als de oudste wetenschap van de mensheid en staat tijdens het IYA 2009 samen met de eruit voortgekomen astrofysica, kosmologie en ruimtevaart centraal. Al in de prehistorie werd de mens geïntrigeerd en geïnspireerd door de hemel. Nog altijd wekt het heelal onze nieuwsgierigheid op en stimuleert het ons om te weten te komen wat er zich achter de horizon bevindt. En er blijven nog veel vragen over onze oorsprong en de evolutie van het heelal.

België zit op de eerste rij om deze vragen te helpen beantwoorden. Zo heeft Europa via het European Southern Observatory (ESO) - waarvan ons land lid is - in Paranal in Chili de Very Large Telescope Interferometer (VLTI) in gebruik. Het bedrijf AMOS in Luik leverde daarvoor bijvoorbeeld de vier kleine mobiele hulptelescopen.

Wat er in België allemaal te doen is tijdens het IYA 2009 is terug te vinden op www.astronomy2009.be

Bijzonder zijn onder meer de sterrenkijkdagen op 30 en 31 januari, de nacht van de duisternis op 28 maart (om de lichtvervuiling in de aandacht te brengen), de 100 uur sterrenkunde op verschillende waarnemingsplaatsen van 2 tot 5 april en op 24 en 25 juli de nacht van de sterren met bijzondere aandacht op de 40 jaar die sinds de eerste passen van een mens op de maan zijn verlopen.

Astronomen en astrofysica met faam zullen ook een hele reeks uiteenzettingen geven. In maart staat daarbij de vrouwelijke astronoom centraal. En uiteraard krijgt ook de zes maanden durende ruimtemissie van Frank De Winne aan boord van het internationaal ruimtestation ISS veel aandacht.
Speciale aandacht voor jongeren

Voor België is het IYA 2009 ook een goede gelegenheid om de activiteiten van het Federaal Wetenschapsbeleid in de schijnwerpers te plaatsen, in het bijzonder die van de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) met zijn Planetarium op de Heizel.
Minister Laruelle heeft bij de lancering van het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde eveneens de dotatie voor het Planetarium met 300.000 € verhoogd. Met het extra geld kan het met zes numerieke projectoren gemoderniseerd worden, zodat de pedagogische voorstellingen voor scholen en het grote publiek in de toekomst alleen nog maar beter kunnen worden.

De sterrenkunde is trouwens een wetenschap die al duizenden jaren lang over alle grenzen heen tot samenwerking leidt, zowel geografisch en cultureel als naar ras, geslacht en leeftijd, geheel in lijn met de grondbeginselen van het VN-handvest. De sterrenkunde is een klassiek voorbeeld van de manier waarop wetenschap kan bijdragen aan een evenwichtigere en vreedzame samenleving.

IYA 2009 is in de eerste plaats een initiatief voor alle burgers van de 'planeet aarde'. Bedoeling is om iedereen de verwondering van een persoonlijke zoektocht te laten ervaren, het plezier kennis over het heelal, en onze plek daarin, te delen en de verdiensten van wetenschappelijk denken te erkennen. De sterrenkunde is immers een onuitputtelijke bron van inspiratie voor de mens.

Bron: http://www.esa.int/esaCP/SEMMOGWPXPF_Belgium_du_0.html

Gerelateerde berichten

Lees ook: Arthur C. Clarke overleden
Lees ook: Sterrenkunde in de Benelux
Lees ook: Frank Shu ontvangt sterrenkundige onderscheiding
Lees ook: Astronoom krijgt standbeeld
Lees ook: Internationaal jaar van de Sterrenkunde: Galilean Nights
Lees ook: Unie zonder visie

Bekijk alle berichten uit deze categorie.