Nieuws

IJsvelden smelten steeds sneller

Geplaatst op 20-08-2006 om 10u16 door Bert Carrein - 1749 keer gelezen
Nieuws

Een nieuwe analyse van de data gemaakt door de GRACE-satellieten toont aan dat de ijsvelden in Groenland steeds sneller smelten. Groenland is het op één na grootste reservoir van zoet water: ongeveer 10 procent van alle zoet water op de wereld zit in het Groenlandse ijsvelden.

Het smelten van de ijsmassa's op de zuidpool en in Groenland heeft een grote invloed op het stijgen van de zeespiegel en de circulatie van het oceaanwater. Deze studie toont aan dat door het smelten van de ijsvelden in Groenland het zeeniveau elk jaar met 0,56 millimeter toeneemt. Dit is hoger dan de resultaten uit vorige onderzoeken.

Volgens de studie zou door de verstoring van de circulatie van het oceaanwater de temperatuur van het zeewater voor de Europese oceaankusten dalen. Hierdoor zal ook de winden kouder worden, zodat de West-Europese winters in de toekomst veel killer zullen zijn.

De studie is gebaseerd op gegevens die werden verzameld over een (korte) periode van 3,5 jaar. De wetenschappers voeren echter aan dat onafhankelijke metingen met andere technieken consistent zijn met de conclusies van hun studie.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Suitsat-1: Een vrijzwevend ruimtepak
Lees ook: Ban Ki-moon observeert opwarming in Antarctica
Lees ook: Zonnewende tot zonnewende zonnespoorgrafiek
Lees ook: Waarom is de lucht blauw?
Lees ook: japanse sonde maakt film van opkomende aarde
Lees ook: Verband tussen magnetisch veld en klimaat?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.