Nieuws

COROT ontdekt kleinste exoplaneet ooit met hard oppervlak

Geplaatst op 03-02-2009 om 16u18 door Stefan De Decker - 4943 keer gelezen
Nieuws

COROT heeft de tot nu toe kleinste aardachtige planeet buiten ons zonnestelsel ontdekt. Deze verbazingwekkende planeet is minder dan 2 keer de omvang van de aarde en draait rond een zonachtige ster. De temperatuur is er wel zo hoog dat het oppervlak mogelijk bedekt is met lava of waterdamp. De planeet werd ontdekt met de transitmethode waarbij het licht van de ster gedeeltelijk wordt tegengehouden wanneer de planeet voor de ster beweegt.

Meer dan 330 exoplaneten zijn reeds ontdekt en de overgrote meerderheid daarvan zijn gasreuzen zoals Jupiter en Neptunus. De nieuw planeet COROT-Exo-7b is anders: de diameter is minder dan 2 keer de diameter van de aarde en ze draait in minder dan 20 uur rond haar ster. Door het feit dat de planeet zo dicht rond haar ster draait is de temperatuur dan ook tussen 1000 en 1500 °C.

De dichtheid van de planeet wordt nog verder onderzocht. Mogelijk is de planeet rotsachtig zoals de aarde en bedekt met lava of waterdamp of ze kan ook tot een klasse planeten behoren die uit gelijke hoeveelheden rots en water bestaan.

De ontdekking is geen totale verassing: planeten van deze omvang moesten vroeg of laat wel worden gevonden en COROT is de eerste missie met de nodige precisie om ze te ontdekken. Erg weinig exoplaneten hebben massa’s vergelijkbaar met de aarde. De kleinste tot nu toe is MOA-2007-BLG-192-L b die rond een rode dwergster draait met een geschat gewicht van 1.4 aardmassa’s. De omvang (diameter) van deze planeet is echter onbekend en dus kan weinig gezegd worden over haar dichtheid.

De meeste speurtochten naar exoplaneten zijn indirect en zijn gevoelig voor de massa van planeten terwijl COROT de omvang van de planeet direct kan meten. Toch zijn wetenschappers nog onzeker of het nu al dan niet een oceaanplaneet betreft. In theorie zouden zulke planeten oorspronkelijk gedeeltelijk bedekt zijn met ijs en naarmate de planeet dichter bij de ster migreert smelt het ijs tot oceanen. Tot op heden is het bestaan van zulke planeten nog nooit aangetoond.

Deze ontdekking is een belangrijke stap voorwaarts in het begrijpen van de vorming en evolutie van onze eigen planeet. Voor de eerste keer hebben we onomstotelijk een rotsachtige planeet zoals de aarde ontdekt. Het spreekt voor zich dat deze “superaarde” verder zal worden onderzocht om zo veel mogelijk te weten te komen. De ontdekking is trouwens mede te danken aan bijkomende observaties met telescopen in Chili, de Canarische Eilanden en Hawaï.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
De transit-methode waarbij de helderheid van de ster afneemt wanneer de exoplaneet ervoor schuift.

Bron: http://www.esa.int/esaCP/index.html

Gerelateerde berichten

Lees ook: Een tweede Aarde op slecht 4 lichtjaar?
Lees ook: Neptunusachtige planeten ontdekt
Lees ook: De op 1 na kleinste exoplaneet ontdekt met de Keck telescoop
Lees ook: Per toeval nieuwe planeet ontdekt
Lees ook: Jongste exoplaneet ontdekt
Lees ook: Aardachtige planeet vormt zich

Bekijk alle berichten uit deze categorie.