Nieuws

Drie landen werken aan grootste netwerk van radiotelescopen

Geplaatst op 03-02-2009 om 17u12 door Stefan De Decker - 4034 keer gelezen
Nieuws

Oost-Aziatiche astronomen werken aan het grootste radio telescoop netwerk ter wereld waarmee ze diep in de melkweg en naar zware gaten zullen kijken en de baan van China’s Chang'e-1 maanverkenner nauwkeuriger zullen vastleggen.

De East Asia Very Long Baseline Interferometry (VLBI) zal uit 19 radiotelescopen bestaan: 12 uit Japan, 4 uit China en 3 uit Zuid-Korea. In Seoul, Zuid-Korea wordt de correlator gebouwd, een supercomputer die de grote hoeveelheden data van de 19 schotels via hoge snelheid internetverbindingen zal samenvoegen tot één superscherp beeld.

Het totale netwerk zal een diameter van 6000 km hebben; van het noorden van Japan tot het westen van China. Met dit nieuwe netwerk zullen de 3D kaarten van de melkweg verbeterd worden en zullen gegevens van hoge kwaliteit over de structuur van andere sterrenstelsel bekomen worden.

In 2010 zal het netwerk al volledig operationeel zijn. Een aantal stations zijn nog in aanbouw zoals de 3 schotelantennes van Korea en een 65 meter grote schotel in Sjanghai.

Bron: http://www.spacedaily.com

Gerelateerde berichten

Lees ook: Eerste deel radiotelescopen in gebruik
Lees ook: De surveytelescopen van ESO
Lees ook: Ruimtetelescoop Herschel legt ontstaan sterren vast
Lees ook: Sofia, een observatorium op grote hoogte
Lees ook: Op Hawaï verrijst grootste telescoop ter wereld
Lees ook: Europees radioastronomie-netwerk uitgebreid

Bekijk alle berichten uit deze categorie.