Nieuws

Brokstukken satellietbotsing vormen ernstig gevaar

Geplaatst op 14-02-2009 om 14u19 door Bert Carrein - 1613 keer gelezen
Nieuws

De brokstukken van de Amerikaanse en Russische satelliet, die dinsdag met elkaar in botsing zijn gekomen, vormen een ernstig gevaar voor andere satellieten in dezelfde baan. Dat heeft een topfunctionaris van het Russische ruimtevluchtleidingscentrum Tsoup nabij Moskou vandaag gezegd aan het Russische staatspersbureau Ria-Novosti. Tienduizenden stukjes ruimtepuin kunnen daardoor nog tienduizend jaar om de aarde blijven cirkelen.

Door een nog onbekende oorzaak kwamen dinsdag de Amerikaanse telecomsatelliet Iridium-33 en de afgedankte Russische relaissatelliet Cosmos-2251 met elkaar in botsing op zowat 800 km hoogte. Volgens eerste inschattingen van de Amerikaanse NASA was er een wolk met 600 brokstukken.

"800 km (hoogte) is een veel gebruikte baan voor aardobservatiesatellieten en telecomsatellieten", zei ex-kosmonaut en hoofd van het Russisch segment van het Internationaal Ruimtestation ISS Vladimir Solovjov. "Er zijn daar (in die baan) veel telecommunicatiesatellieten van wie er veel nog operationeel zijn. In die baan alleen al zijn er 66 Iridiums. De wolk (brokstukken) is een ernstige bedreiging voor hen".

De botsing van dinsdag was de eerste van twee onbemande satellieten ooit. Voorheen waren er wel (kleinere) aanvaringen van ruimtetuigen met ruimteschroot, en de botsing in juni 1997 van een onbemande Russische Progress-cargo met het Russische ruimtestation Mir tijdens een handbediend experimenteel koppelingsmanoeuvre. De Mir werd toen op het nippertje gered hoewel het eerst de bedoeling was de kolos op te geven wegens het ontstane drukverlies.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Galileo satelliet functioneert goed
Lees ook: GLAST succesvol gelanceerd
Lees ook: MetOp­-B geslaagd voor vacuümtest bij ESTEC
Lees ook: Nieuwe infraroodsatelliet voltooid
Lees ook: Lancering 'ijssatelliet' CryoSat-2 uitgesteld
Lees ook: Definitief einde van FUSE-satelliet

Bekijk alle berichten uit deze categorie.