Nieuws

Dawn vliegt lang Mars

Geplaatst op 17-02-2009 om 23u36 door Stefan De Decker - 2886 keer gelezen
Nieuws

De DAWN missie werd gelanceerd in September 2007 om onderzoek te gaan verrichten aan de asteroïde Vesta en de dwergplaneet Ceres. Dawn zal van augustus 2011 tot mei 2012 in een baan rond Vesta draaien om daarna koers te zetten naar Ceres waar het begin 2015 zal aankomen. Het is de allereerste missie die in een baan zal zijn rond 2 verschillende hemellichamen. Deze prestatie is mogelijk dankzij de 3 super efficiënte ionenmotoren.

In tegenstelling tot conventionele raketmotoren hebben ionenmotoren erg weinig stuwkracht. Wanneer Dawn plankgas geeft, ontwikkelen de motoren een povere 91 milliNewton: ongeveer dezelfde kracht als een gewoon blad papier dat op je hand ligt. Hun grote voordeel is dat ze zeer zuinig zijn: maximum 3.25 milligram Xenon per seconde. In totaal heeft Dawn 425 kg Xenongas aan boord en daarmee kan de missie jaren verder.

Vesta en Ceres zijn erg verschillend. Ceres (links op de foto) heeft een diameter van 950 km en is daarmee het grootste object (en enige dwergplaneet) in de asteroïdengordel die voor zover men weet minstens 100 000 asteroïden bevat. Met zijn ronde vorm en een diameter van 950 km is het best mogelijk dat Ceres een kern, mantel en korst heeft. De dwergplaneet bevindt zich in een baan 2.77 keer zo ver van de zon als de aarde heeft meer overeenkomsten met de ijzige manen van de gasreuzen. De omlooptijd rond de zon is 4.6 jaar.

Vesta (rechts op de foto) is droog en verwant met de 4 rotsachtige binnenplaneten en draait in een baan rond de zon in 3.6 jaar op een afstand 2.36 keer verder van de zon als de aarde. Vesta heeft een diameter van 530 km. Door beide te bestuderen met dezelfde instrumenten kunnen verschillen in de evoluties van Vesta en Ceres ontdekt worden. Dit geeft dan weer informatie over het ontstaan van ons zonnestelsel.

Dawn heeft 3 wetenschappelijke instrumenten. Een camera in zichtbaar licht (eigenlijk 2 identieke camera’s voor het geval een probleem zich voordoet bij één van de camera’s) . Een spectrometer voor zowel zichtbaar licht als infrarood, en een spectrometer voor gammastralen en neutronen. Spectrometers kunnen ongelooflijk veel informatie opleveren dankzij hun vermogen licht te splitsen en verschillende elementen te detecteren. Er worden o.a. observaties gedaan van geologie, morfologie, tektonische geschiedenis en verdeling van mineralen. Bovendien zullen radiowaarnemingen gecombineerd met navigatiedata informatie geven over de zwaartekrachtvelden van beide objecten en bijgevolg dus ook over hun inwendige structuur en dichtheid.

Dawn is langs Mars gevlogen op een afstand van slechts 549 km en heeft van de rode planeet een “gravity assist” gekregen. Dawn maakt gebruik van de snelheid van Mars in zijn baan rond de zon. Door langs Mars te vliegen krijgt Dawn extra snelheid om tot diep in de asteroïdengordel te geraken en zo wordt meer dan 100 kg brandstof bespaard. Mars van zijn kant zal een heel klein beetje vertragen: na 70 miljoen jaar zal Mars één centimeter achterlopen door de scheervlucht van Dawn.

Natuurlijk is dit ook de ideale gelegenheid om de instrumenten te testen. Omdat Mars erg goed bestudeerd is, kunnen de resultaten van Dawn’s instrumenten vergeleken worden met metingen van andere missies. Dawn is een Nasa missie met samenwerking van o.a. de universiteit van Californië en diverse instituten in Duitsland en Italië.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: NASA

Gerelateerde berichten

Lees ook: Belgisch team voor Marsvluchtsimulatie compleet
Lees ook: Nieuwe aanwijzing voor leven op Mars
Lees ook: Toch geen inslag op Mars
Lees ook: Belg bij Europese kandidaten voor Marssimulatie
Lees ook: Wijdvertakte geul op Mars gevolg van lava
Lees ook: Duizenden nieuwe, prachtige marsfoto's vrijgegeven

Bekijk alle berichten uit deze categorie.