Nieuws

Nasa en Esa kiezen voor Jupiter missie

Geplaatst op 18-02-2009 om 21u17 door Stefan De Decker - 4906 keer gelezen
Nieuws

Nasa en Esa hebben beslist om samen een missie te organiseren naar Jupiter en zijn 4 grote manen en later een missie naar Saturnus en haar manen Titan en Enceladus. Beide missies zullen zogenaamde vlaggenschipmissies zijn met een groot budget.

De Europa Jupiter System Mission zal bestaan uit 2 ruimtetuigen die in 2020 apart gelanceerd zullen worden om in 2026 bij Jupiter aan te komen en minimum 3 jaar onderzoek te doen. De belangrijkste doelen zijn de manen Europa en Ganymedes. De Nasa sonde zal in een baan rond Europa draaien en die van Esa rond Ganymedes.

De maan Europa met een vermeende oceaan onder het dikke ijs aan de oppervlakte is de natte droom van elke astrobioloog. Ganymedes is de grootste maan in ons zonnestelsel (groter dan Mercurius) en heeft een eigen magnetisch veld en vermoedelijk ook een oceaan diep onder haar oppervlak. De binnenste van de 4 Jupitermanen is Io, het meest vulkanisch actieve lichaam in ons zonnestelsel. Callisto’s oude en dus zwaar bekraterde oppervlak vertelt ons veel over de geschiedenis van ons zonnestelsel.

De Titan Saturn System Missie zou bestaan uit een moederschip van Nasa en Europa zou zorgen voor een lander en een onderzoeksballon.

Bron: ESA

Gerelateerde berichten

Lees ook: Grote Rode Vlek van Jupiter wordt kleiner
Lees ook: Stormen ontmoeten elkaar op Jupiter
Lees ook: Gigantische inslag op Jupiter
Lees ook: Ontstaan Jupiter zorgde voor bombardement van brokstukken
Lees ook: Jupiter had een tijdelijke maan
Lees ook: New Horizons legt Jupiter en Io vast.

Bekijk alle berichten uit deze categorie.