Nieuws

Lancering Discovery voor vierde keer uitgesteld

Geplaatst op 21-02-2009 om 15u12 door Bert Carrein - 1477 keer gelezen
Nieuws

De lancering van het Amerikaanse ruimteveer naar het Internationaal Ruimtestation ISS is nog maar eens uitgesteld. Dat heeft de NASA meegedeeld. De verdaging van 27 februari naar een nog niet vastgelegde datum heeft een technisch-preventieve oorzaak. Mogelijk vertrekt de shuttle pas ten vroegste op 7 april.

Aanvankelijk diende de Discovery op 12 februari te vertrekken. Maar de start werd al enkele keren verschoven omwille van een verdacht brandstofventiel in de drie hoofdmotoren van de shuttle. Het zijn ventielen waardoor waterstof in gasvorm naar de enorme externe brandstoftank wordt gekanaliseerd. Zo een ventiel was beschadigd geraakt tijdens de laatste missie van de ruimtependel Endeavour in november. De vrees bestaat dat brokstukken van zo'n ventiel de shuttle tijdens het opstijgen kunnen raken.

Tengevolge daarvan werden de drie ventielen van de Discovery verwijderd, geïnspecteerd en weer geïnstalleerd. Maar er is meer tijd nodig voor verificaties: de NASA zegt dat veiligheid prioritair is.

De Discovery moet tijdens de eerste van vijf shuttlevluchten dit jaar een laatste set zonnepanelen naar het ISS brengen en een beperkte bemanningsruil doorvoeren.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Endeavour keert terug van ISS
Lees ook: Morgenvroeg live lancering spaceshuttle Discovery!
Lees ook: NASA hoopt spaceshuttle tot 2015 in dienst te houden
Lees ook: Atlantis zal dit jaar niet vertrekken
Lees ook: Inspectie hitteschilden voltooid
Lees ook: Endeavour landt mogelijk in Californië

Bekijk alle berichten uit deze categorie.