Nieuws

Shenzhou VII succesvol afgerond

Geplaatst op 24-02-2009 om 11u55 door Bert Carrein - 1772 keer gelezen
Nieuws

Een door het bemande ruimteschip Shenzhou VII uitgezette satelliet die het moedertuig steeds bleef begeleiden en volgen, heeft zijn vooropgestelde missie afgerond, zo heeft het officiële Chinese persbureau Xinhua vandaag gemeld. China lanceerde op 25 september succesvol zijn derde bemande ruimtecapsule, de Shenzhou VII.

Voor het eerst vlogen er drie Chinezen tegelijk in de ruimte en op 26 september werd Zhai Zhigang ook de eerste Chinees om in de ruimte te wandelen. Al bleef dat exploot grotendeels beperkt tot zijn torso uit de capsule te laten zweven en voor de camera te zwaaien met een Chinese vlag.

Zowat twee uur na de eerste Chinese ruimtewandeling werd een satellietje uitgezet dat de Shenzhou VII bleef volgen. Het tuig volgde de orbitale module ook na landing van de terugkeermodule. De begeleider wentelde rond de orbitale module in een elliptische baan met 7,6 km als verste en 3,8 km als dichtste punt. Die baan werd dertien keer bijgesteld.

De twee camera's aan boord hebben honderden foto's van bijzondere kwaliteit gemaakt van de orbitale module. De primaire missie van de begeleidende satelliet is na 100 dagen afgerond. Het officiële persbureau zegt op gezag van het vluchtleidings-centrum dat Peking met de begeleidende missie heeft laten blijken nu "preliminaire satellietmonitoring-technologie te beheersen".

Er is nog wat brandstof over in de monitor-satelliet, waardoor het tuig zijn vlucht zal voortzetten ten behoeve van "meer wetenschappelijke experimenten"

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Nieuwe Chinese lanceerbasis pas vanaf 2014
Lees ook: Gevechtspiloot wordt eerste Chinese ruimtewandelaar
Lees ook: China stuurt drie taikonauten de ruimte in
Lees ook: China lanceert vrijdag mogelijk tweede maansonde
Lees ook: China wil een leger in de ruimte bouwen
Lees ook: China vervroegt eerste lancering naar de Maan

Bekijk alle berichten uit deze categorie.