Nieuws

Sterren met enorme snelheden

Geplaatst op 26-02-2009 om 09u35 door Bert Carrein - 1754 keer gelezen
Nieuws

Sommige sterren racen als kogels door de ruimte en scheuren met grote snelheid door de gaswolken die ze onderweg tegenkomen. Dat blijkt uit beelden van de Hubble-ruimte-telescoop, die veertien van die jonge "runawaystars" heeft onderzocht.

De sterren die zich door gebieden van dicht interstellair gas ploegen, veroorzaken "boeggolven". Die zijn vergelijkbaar met de golven die een snelle boot in het water van een meer veroorzaakt. Waar de krachtige sterrenwind van de ster op het omringende gas stuit, ontstaat een heldere, wigvormige structuur.

Omdat niet precies bekend is hoe ver de sterren van de Aarde verwijderd zijn, is alleen maar een schatting mogelijk van de werkelijke afmetingen van de structuren. Voor de 'punt' van de boeggolf komen deze schattingen uit op 150 miljard tot anderhalf biljoen kilometer.

De snelheden van de sterren liggen in de orde van 180.000 kilometer per uur. Waarschijnlijk zijn de sterren verstoten uit de sterren-hoop waarin ze ontstaan zijn. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als twee dubbelsterren elkaar op kleine afstand passeren. Of als een ster deel uitmaakt van een dubbelstersysteem waarin zijn begeleider als supernova ontploft.

In de jaren tachtig zijn wel meer van dit soort op hol geslagen sterren ontdekt, maar de exemplaren die Hubble nu heeft ontdekt, zijn lichter en iets langzamer.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Nieuwe sterren ontstaan door schokgolven van zware ster
Lees ook: Superoude ster ontdekt
Lees ook: De donkere rivier naar Antares
Lees ook: Nauwkeurigheid stercatalogus verdubbeld
Lees ook: Eta Carinae produceert hoogenergetische straling
Lees ook: Reusachtige magnetisch lus ontdekt in beroemde dubbelster

Bekijk alle berichten uit deze categorie.