Nieuws

Zal ons zonnestelsel uit 12 planeten bestaan?

Geplaatst op 17-08-2006 om 10u23 door Bert Carrein - 125219 keer gelezen
Nieuws

Update 18 augustus: het planeetdebat heeft vandaag een verrassende wending genomen, nu blijkt dat er een concurrerend voorstel is ingediend. Dit zou maar acht planeten overhouden: de klassieke negen min Pluto. De reden hierachter is dat het vorige voorstel op termijn tientallen planeten tot gevolg kan hebben, een concept waar sommige astronomen moeite mee hebben. Anderen willen Pluto omwille van historische redenen zeker behouden, wat leidt tot een quasi 50/50 verdeeldheid. Nog een nieuwtje: indien toch de eerder voorgestelde definitie doorgevoerd wordt, zal onze maan ooit misschien ook een planeet worden: deze verwijdert zich namelijk langzaam maar zeker van de aarde, en zal binnen enkele miljarden jaren een systeem zoals Pluto/Charon vormen, waarbij het zwaartepunt niet langer binnen de aarde ligt.

Na jaren van discussie en onduidelijkheid heeft de International Astronomical Union voor eens en altijd een duidelijke definitie van het begrip planeet voorgesteld. Het meest opzienbarende gevolg is dat ons zonnestelsel, indien de definitie volgende week wordt goedgekeurd, officieel twaalf planeten telt. Pluto blijft dus een planeet, en wordt zelfs typevoorbeeld van de nieuwe pluton-categorie, die momenteel drie leden telt: de twee andere zijn Pluto's satelliet Charon (aanleiding gevend tot de eerste dubbelplaneet) en de recent ontdekte 2003 UB313 ("Xena"), de aanleiding voor de hele polemiek. Deze laatste moet nog een officiële naam krijgen. Ook (tot nu toe) asteroïde Ceres wordt gepromoveerd tot planeet. Diens baan bevindt zich tussen die van Mars en Jupiter, wat dus tot een ingrijpende verandering in de volgorde der planeten leidt.

Bovendien zijn er nog minstens twaalf bijkomende kandidaten voor planeetstatus. Bekende namen daarbij zijn de recent ontdekte planetoïde Sedna, de Transneptuniaanse Objecten Orcus, Quaoar, Varuna en Ixion en de asteroïden Vesta, Pallas en Hygiea. De definitieve stemming over deze definitie vindt plaats op 24 augustus op de algemene vergadering van de IAU in Praag.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Nog een planeet in ons zonnestelsel?
Lees ook: Uitkijken naar moment dat Voyager 1 zonnestelsel verlaat
Lees ook: Pluto is geen planeet meer
Lees ook: Dwergplaneet krijgt de naam Eris
Lees ook: Op zoek naar Theia
Lees ook: Werd ons zonnestelsel gevomd door sterrenwind?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.