Nieuws

Kleine planetoïden kunnen binnenin hete ovens zijn

Geplaatst op 02-03-2009 om 11u41 door Bert Carrein - 2402 keer gelezen
Nieuws

Planetoïden zijn forse brokken gesteente die met name tussen de banen van Mars en Jupiter om de zon draaien. Wetenschappers gingen er altijd van uit dat de kleine afmetingen van een planetoïde een beperking zouden vormen voor de soorten gesteente die zich in zijn korst kunnen vormen.

Maar uit onderzoek van twee recent op Antarctica ontdekte meteorieten blijkt dat dit beeld moet worden bijgesteld. Deze meteorieten blijken het veldspaatrijke mineraal andesiet te bevatten (Nature, 8 januari 2009). Dit vulkanische stollings-gesteente was tot nog toe alleen op de aarde aangetroffen, met name op plaatsen waar aardplaten op elkaar botsen, zoals bij de Andes.

Uit de gevonden meteorieten blijkt dat andesiet niet alleen door tektonische processen kan ontstaan. Ze zijn 4,5 miljard jaar oud, wat erop wijst dat ze heel kort na de geboorte van het zonnestelsel zijn gevormd. Dat maakt het onwaarschijnlijk dat het brokstukken zijn van een planeet waar zich processen als die op de aarde afspeelden.

Volgens de onderzoekers is het denkbaar dat zich ook in kleine planetoïden lokaal voldoende warmte ontwikkelt om gesteenten deels te doen smelten. Door kleine uitbarstingen zou zich aan het oppervlak van de planetoïde dan andesiet kunnen vormen.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Mysterieus 'uitsteeksel' van sterrenstelsel verklaard
Lees ook: Drievoudige planetoïde ontdekt
Lees ook: Reconstructie van planetoïde Eros
Lees ook: Een waarschuwingssysteem voor asteroïden?
Lees ook: Capsule Hayabusa geborgen
Lees ook: In tegengestelde zin draaiende planetoïde ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.