Nieuws

Verklaring voor verschillen in veldsterktes ontdekt

Geplaatst op 05-03-2009 om 15u30 door Bert Carrein - 2831 keer gelezen
Nieuws

Niet alleen de aarde, maar ook andere planeten, de zon en veel sterren hebben een magnetisch veld. De sterkten van deze velden lopen sterk uiteen. Waar het magneetveld van Jupiter al tien keer zo sterk is als dat van de aarde, zijn er sterren met een veld dat nog eens duizend keer sterker is.

Een goede verklaring voor deze verschillen ontbrak tot nog toe. Bovendien werden de magnetische velden van planeten en sterren op verschillende manieren verklaard. Wetenschappers van het Max-Planck-Institut für Sonnensystemforschung en de universiteit van Göttingen hebben nu echter een theorie ontwikkeld die voor alle snel roterende hemellichamen geldt.

Volgens deze theorie zijn slechts twee factoren bepalend voor de sterkte van een magneetveld: de hoeveelheid energie die het hemellichaam uitzendt en zijn dichtheid (Nature, 8 januari 2009). Daarnaast moet er in het inwendige van het hemellichaam uiteraard geleidende, gasvormige of vloeibare materie aanwezig zijn, om de benodigde dynamowerking op te wekken die het magnetische veld veroorzaakt.

De rotatiesnelheid van het hemellichaam speelt een veel minder grote rol dan tot nog toe werd gedacht: bij één omwenteling per dag is de maximale veldsterkte al bereikt. Belangrijker is de hoeveelheid energie die in het inwendige wordt opgewekt (en dus ook wordt uitgezonden) en voor de opwekking van het magnetische veld beschikbaar is.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Gigantische botsing tussen clusters van sterrenstelsels ontdekt
Lees ook: Verborgen materie in het heelal gevonden
Lees ook: Hubble toont 12 jaar kosmische geschiedenis
Lees ook: Zeer compacte sterrenstelsels gevonden
Lees ook: Kouder dan het heelal
Lees ook: Botsing van aardse planeten op 300 miljoen lichtjaar

Bekijk alle berichten uit deze categorie.