Nieuws

Röntgenstraling van de Maan

Geplaatst op 10-03-2009 om 23u56 door Bert Carrein - 2616 keer gelezen
Nieuws

De Indiase maanverkenner Chandrayaan-1 heeft voor het eerst röntgenstraling van het maanoppervlak gedetecteerd. Chandra-yaan-1 werd op 22 oktober 2008 gelanceerd en kwam op 8 november aan in een baan om de maan op slechts 100 kilometer hoogte. Met behulp van elf wetenschappelijke instrumenten wordt onderzoek gedaan aan topografie en samenstelling van het maanoppervlak.

Het C1XS-instrument (Chandrayaan-1 imaging X-ray Spectrometer), ontworpen door de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO en het Britse Rutherford Appleton Laboratory, detecteert energierijke röntgenstraling die wordt opgewekt door zonnevlammen. Elektrisch geladen deeltjes van de zon komen met hoge snelheid op het maanoppervlak terecht, waardoor atomen in het maanstof op röntgengolflengten beginnen te fluoresceren.

Door de energieverdeling van die röntgenfluorescentie te meten, kan de samenstelling van de maanbodem worden bepaald. De röntgenwaarnemingen werden gedaan op 12 december 2008, enige tijd na een zwakke zonnevlam. Naar verwachting zal de zonneactiviteit de komende jaren toenemen, zodat er meer en krachtiger zonnevlammen optreden. De röntgenmetingen van Chandrayaan-1 zullen dan veel gedetailleerdere informatie op-leveren over de samenstelling van het maanoppervlak.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: China wil bemande missie naar de maan
Lees ook: Het Aristarchus plateau
Lees ook: Genoeg water op de Maan voor toekomstige basis
Lees ook: Duitsers willen naar de Maan
Lees ook: De kleur van de maan
Lees ook: Einde Indiase maanmissie Chandryaan-1 door menselijke fout

Bekijk alle berichten uit deze categorie.