Nieuws

Komeet Lulin te zien aan de avondhemel

Geplaatst op 25-02-2009 om 12u05 door Bert Carrein - 6577 keer gelezen
Nieuws

Deze week kan je aan de avondhemel een relatief heldere komeet waarnemen. Komeet C/2007 N3 Lulin werd in juli 2007 ontdekt in een Taiwanese sterrenwacht. Momenteel bereikt Lulin haar kleinste afstand tot de zon. Ze is helder genoeg om met een kleine verrekijker waargenomen te worden. Op een donkere plaats - wat door de lichtvervuiling zo goed als onmogelijk in Vlaanderen is geworden - kan je de komeet zelfs met het blote oog zien.

C/2007 N3 Lulin is reeds aan het begin van de avond zichtbaar in het sterrenbeeld Leeuw, niet ver van de planeet Saturnus (kaartje). Later op de avond staat Lulin hoger aan de hemel, en dus beter zichtbaar. De komende dagen schuift de komeet onder de sterren van de Leeuw door. De periode van optimale zichtbaarheid duurt tot het einde van de maand; daarna begint het maanlicht te storen.

Om de groene kleur en de staart van de komeet te kunnen zien, is een redelijk grote telescoop nodig. Op Spaceweather.com kan je foto's van Lulin van over de hele wereld bekijken.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Hierboven is te zien hoe komeet Lulin twee nachten geleden op spectaculaire wijze werd vastgelegd vanuit Nieuw Mexico (VS). De centrale coma van de komeet ziet behoorlijk groen, een kleur die waarschijnlijk het gevolg is van opgloeiend (CN)â‚‚ en moleculaire koolstof gassen. Heldere sterren en een ver spiraalstelsel zijn duidelijk zichtbaar in de achtergrond.

De ietwat gele stofstaart weerkaatst zonlicht, strekt zich vanuit de coma naar links uit, en volgt de komeet in zijn baan rond de Zon, terwijl de blauwig opgloeiende ionenstaart met zijn opmerkelijke textuur, rechts van de coma zichtbaar, van de Zon vandaan wijst. Gedurende de afgelopen paar weken, vanuit het gezichtspunt van de Aarde, leken deze twee staarten in tegenovergestelde richtingen te wijzen.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Komeet C/2007 N3 Lulin, gefotografeerd door Saied Bahrami Nezhad,
Bidkhoon, Iran, op 23 februari 2009.
250s belicht op 1600 ISO, Canon 400D.

Bron: http://www.urania.be en http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Komeet Holmes met een staartje
Lees ook: Waren kometen vroeger binnenin vloeibaar?
Lees ook: Drie melkwegstelsels en een komeet
Lees ook: Moederschip Stardust in stand-by
Lees ook: Resultaten Stardust verbluffend
Lees ook: Verkruimelende komeet ontmoet Ringnevel

Bekijk alle berichten uit deze categorie.