Nieuws

NASA hoopt Discovery op 13 maart te lanceren

Geplaatst op 26-02-2009 om 11u38 door Bert Carrein - 1493 keer gelezen
Nieuws

De NASA hoopt na herhaaldelijk uitstel om technisch-preventieve redenen de shuttle Discovery op 13 maart naar het Internationaal Ruimtestation ISS te lanceren. Dat heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau woensdag meegedeeld.

Aanvankelijk diende de Discovery op 12 februari te vertrekken. De start werd echter al enkele keren verschoven omwille van een verdacht brandstofventiel in de drie hoofdmotoren van de shuttle. Het zijn ventielen waardoor waterstof in gasvorm naar de enorme externe brandstoftank wordt gekanaliseerd. Eén ventiel was beschadigd geraakt tijdens de laatste missie van de ruimtependel Endeavour in november. De vrees bestaat dat brokstukken van het ventiel de shuttle tijdens het opstijgen kunnen raken.

De NASA hoopt dat alle inspectiewerk rond de drie ventielen zodanig is opgeschoten dat de shuttle nu op 13 maart om 02.54 uur Belgische tijd kan vertrekken. Een beslissing valt normaal op 6 maart. Indien de Discovery effectief op 13 maart start, komt de lanceerdatum van de twee volgende shuttlevluchten niet in het gedrang. Het betreft onder meer de broodnodige opknapbeurt van de Hubble Ruimtetelescoop.

De Discovery moet tijdens de eerste van vijf shuttlevluchten dit jaar een laatste set zonnepanelen naar het ISS brengen en een beperkte bemanningsruil doorvoeren.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Discovery geland na extra baan om aarde
Lees ook: Twaalf mei vertrekt Atlantis
Lees ook: NASA wil uitstel Endeavour afwenden
Lees ook: NASA stelt laatste twee shuttlevluchten uit
Lees ook: Atlas lanceert succesvol communicatiesatelliet
Lees ook: Discovery op weg naar huis

Bekijk alle berichten uit deze categorie.