Nieuws

Donderdag lancering ruimteveer Discovery

Geplaatst op 11-03-2009 om 17u10 door Bert Carrein - 1886 keer gelezen
Nieuws

Op Cape Canaveral in Florida staat alles op groen om het ruimteveer Discovery donderdag (Belgische tijd) naar het ISS te lanceren, zo hebben gisterenavond (plaatselijke tijd) de vluchtverantwoordelijken laten weten.

"Wij hebben vandaag een zeer korte vergadering gehad en er was geen enkel probleem te bespreken", zei Mike Moses die de vluchtverantwoordelijken voorzit.

De lancering had weken vertraging opgelopen vanwege een verdacht ventiel in de motoren van de shuttle, maar nu zijn er geen technische problemen meer.

Ook de weergoden werken mee, want er is 90 procent kans op goed weer wanneer de shuttle donderdag om 02.20 uur Belgische tijd moet opstijgen. Voor de noodlandingsplaatsen in Europa is de meteo eveneens gunstig.

De zevenkoppige bemanning vertoeft sinds zondag op Cape Canaveral, waar het aftellen gisteren is begonnen.

Tijdens de eerste shuttlevlucht van het jaar, die 14 dagen moet duren, voert de Discovery de laatste set zonnepanelen naar het ISS. Die worden dan tijdens vier ruimtewandelingen van bijna 7 uur geïnstalleerd zodat de spacemeccano eindelijk over maximale stroomvoorziening zal beschikken. Dat is zeker nodig omdat met de aankomst van Frank De Winne eind mei de permanente bewoning verdubbelt naar zes opvarenden.

Tevens zal dankzij de missie van de Discovery de Amerikaanse astronaute Sandra Magnus aan boord van het ISS worden vervangen door de Japanner Koichi Wakata die daarmee aan zijn derde ruimtetrip toe is.

De Discovery landt normaal op 25 maart om 20.27 uur Belgische tijd op het Kennedy Space Center in Florida.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Lancering Endeavour uitgesteld door waterstoflek
Lees ook: Endeavour succesvol naar ISS gelanceerd
Lees ook: Lancering Discovery nogmaals uitgesteld
Lees ook: Discovery gelanceerd!
Lees ook: Discovery krijgt toch nog een kans
Lees ook: Discovery maakt zich op voor reis naar ISS

Bekijk alle berichten uit deze categorie.