Nieuws

Nieuwe zonnepanelen ISS ontplooid

Geplaatst op 22-03-2009 om 11u47 door Bert Carrein - 4678 keer gelezen
Nieuws

De astronauten van het Amerikaanse ruimteveer Discovery en van het Internationaal Ruimtestation ISS hebben met succes en veel sneller dan voorzien de gisteren geïnstalleerde nieuwe zonnepanelen van het ISS ontvouwd, zo heeft de NASA gemeld. Er hebben zich geen problemen voorgedaan.

Het ontvouwen van het eerste paneel begon om 16.06 uur Belgische tijd en om 18.17 uur was het tweede ook al helemaal opengeklapt. De klus was daarmee op zowat twee uur geklaard, minder dan de helft van de tijd die de NASA had voorzien.

"Op het eerste zicht ziet het er goed uit voor een volledige ontplooiïng", liet gezagvoerder Lee Archambault de vluchtleiding in Houston weten. Die repliceerde met: "geweldig nieuws, goed gewerkt jongens. Er zijn hier beneden een heleboel blije mensen".

Het betreft S6, de vierde en laatste set zonnepanelen die meer dan 14 ton weegt en die rechts achteraan het metalen gebinte van het ISS is aangehecht. De panelen meten 35 op 11,5 meter en bevatten elk 32.800 zonnecellen.

De set is gisteren gemonteerd tijdens een ruimtewandeling van zes uur en zeven minuten.

De stroomvoorziening moet dankzij de nieuwe zonnepanelen in de komende uren van 90 naar 120 kWatt stijgen. Dat vermogen is nodig na de aanhechting van een Europees en een Japans lab vorig jaar, en omdat met de aankomst van Frank De Winne eind mei de vaste bemanning van het ISS naar zes opvarenden zal verdubbelen.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Frank De Winne vertrekt een jaar op training
Lees ook: Nieuwe hoofdbemanning naar het ISS gelanceerd
Lees ook: Frank De Winne bereidt ruimtewandeling voor
Lees ook: Rusland legt nieuwe bemanning ISS vast
Lees ook: Atlantis gekoppeld aan ISS
Lees ook: Astronauten voortaan vlugger gewaarschuwd

Bekijk alle berichten uit deze categorie.