Nieuws

Twee ruimtewandeling geen compleet succes

Geplaatst op 22-03-2009 om 11u48 door Bert Carrein - 1685 keer gelezen
Nieuws

Twee astronauten van het Amerikaanse ruimteveer Discovery hebben gisteren een ruimtewandeling gemaakt waarbij een taak niet is gelukt, zo was op NASA TV te volgen. Het betrof een tweede uitje in het kader van de verdere assemblage van het Internationaal Ruimtestation ISS.

Steve Swanson en Joe Acaba startten om 17.51 uur Belgische tijd hun uitje dat precies 6,5 uur heeft geduurd.Zij hebben succesvol de vervanging (in juni) voorbereid van een set zonnebatterijen, een gps-antenne gemonteerd op het Japans lab Kibo en foto's genomen van radiatorpanelen waarvan één beschadigd is geraakt.

De gps-antenne is nodig voor de aankomst in september van de eerste Japanse cargo. Frank De Winne zal die onbemande HTV met de robotarm van het ISS moeten "vangen". Wat als een grote uitdaging geldt.

Een weerbarstige pin zorgde ervoor dat Swanson en Acaba geen opslagplatform op een gebinte aan stuurboord van het ISS konden installeren. De ingenieurs op de grond zoeken naar een oplossing.

Binnen het ISS werd verder gewerkt aan de installatie van een veelbesproken nieuw waterzuiveringssysteem om urine in drinkbaar water om te toveren. Een vorig geleverd systeem werkte niet.

Er is tijdens de maandag begonnen assemblagemissie van de Discovery in totaal al 12 uur 37 minuten buitengewerkt. Donderdag werd tijdens het eerste uitje een mijlpaal in de bouw van het complex bereikt want het kreeg zijn vierde en laatste set zonnepanelen.

Maandag is er een nieuwe, derde en laatste ruimtewandeling.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Frank De Winne vertrekt een jaar op training
Lees ook: Derde ruimtewandeling Atlantis succesvol afgerond
Lees ook: Frank De Winne gaat voor 6 maand naar het ISS
Lees ook: Astronauten voeren laatste ruimtewandeling te snel uit
Lees ook: Mensenrechtenverdrag weldra in de ruimte
Lees ook: Belgische instrumenten in Columbus

Bekijk alle berichten uit deze categorie.