Nieuws

Waar komt het stof in de ruimte vandaan?

Geplaatst op 23-03-2009 om 22u07 door Bert Carrein - 25538 keer gelezen
Nieuws

Het heelal wemelt van het stof - kleine deeltjes die uit zware elementen zoals ijzer, silicium en koolstof bestaan. Maar waar komt het vandaan? Sterrenkundigen van de universiteiten van Chicago en Toledo hebben in elk geval één mogelijke bron ontdekt: het dubbelstersysteem in een interstellaire nevel die bekendstaat als de Rode Rechthoek.

Eén van beide sterren is een zogeheten post-AGB-ster, een reuzenster die alle waterstof in zijn kern heeft verbruikt en inmiddels bezig is om helium te 'verbranden'. Bij het overschakelen op die andere brandstof, een proces dat tienduizenden jaren duurt, zwellen sterren als deze enorm op. Maar de reuzenster in de Rode Rechthoek is veel te heet om de materie in zijn atmosfeer tot stof te laten condenseren. Toch is er veel stof in zijn omgeving. Volgens de onderzoekers komt dit, doordat er materie overstroomt van de reuzenster naar zijn begeleider.

Hierdoor heeft zich rond de tweede ster een schijf van materie gevormd. En dáár is de temperatuur wél laag genoeg om de vorming van stofdeeltjes mogelijk te maken. Weliswaar komt een groot deel van deze materie uiteindelijk op de ster terecht, maar een deel ervan wordt in de vorm van twee zogeheten 'jets' de ruimte in geblazen.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Intergalactisch hoogtepunt
Lees ook: Melkwegstelsels in de Perseuscluster
Lees ook: Hoe ziet het nabije heelal eruit?
Lees ook: De Sloan Grote Muur: Grootst bekende structuur?
Lees ook: Spitzer ontrafeld stervormingsgebied in M17
Lees ook: Astronomenteam kijkt verder dan ooit terug in de tijd

Bekijk alle berichten uit deze categorie.