Nieuws

Nieuwe radiotelescopen

Geplaatst op 25-03-2009 om 13u18 door Bert Carrein - 1624 keer gelezen
Nieuws

Enkele weken nadat de eerste Japanse radioschotel voor de Atacama Large Millimeter Array (ALMA) is afgeleverd, is nu ook de eerste Noord-Amerikaanse antenne klaar voor gebruik. ALMA wordt het grootste en hoogst gelegen observatorium ter wereld.

Na voltooiing zal het bestaan uit in totaal 66 schotelantennes: 54 schotels met een middellijn van 12 meter (voor de helft gebouwd in Noord-Amerika en voor de andere helft in Europa) en 12 Japanse schotels met een middellijn van 7 meter. De eerste Europese ALMA-antenne wordt later dit voorjaar verwacht. De Amerikaanse bijdrage aan ALMA is een samenwerkingsverband van de Verenigde Staten, Canada en Taiwan.

De antenne die nu na een uitvoerige testfase officieel is overhandigd aan het ALMA-observatorium is gebouwd door General Dynamics SATCOM Technologies. Later dit jaar zullen ongeveer eens per maand nieuwe antennes worden afgeleverd. Met grote, zware transportvoertuigen worden de ALMA-schotels naar hun definitieve locatie vervoerd, op 5000 meter hoogte in het Chileense Andes gebergte.

ALMA gaat het heelal waarnemen op millimetergolflengten, en zal naar verwachting veel nieuwe informatie opleveren over de geboorte van sterrenstelsels, sterren en planeten.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Stella, niet alleen een lekker bier
Lees ook: Eerste deel radiotelescopen in gebruik
Lees ook: Hoogenergetische deeltjestelescoop voorspelt ruimteweer
Lees ook: Nieuwe infraroodtelescoop SPICA
Lees ook: Spanje neemt grootste telescoop ter wereld in gebruik
Lees ook: Een virtuele radiotelescoop met grote afmetingen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.