Nieuws

Messenger maakt jacht op vulcanoïden

Geplaatst op 26-03-2009 om 12u02 door Bert Carrein - 1803 keer gelezen
Nieuws

De Amerikaanse planeetverkenner Messenger maakt momenteel jacht op zogeheten vulcanoïden - kleine rotsachtige hemellichamen die binnen de baan van Mercurius om de zon bewegen. Messenger verkent de binnendelen van het zonnestelsel, en zal uiteindelijk in een baan rond de kleine, binnenste planeet Mercurius gebracht worden. De planeet bereikt hij zijn kleinste afstand tot de zon: 46 miljoen kilometer.

Een week lang zullen de camera's van de ruimtesonde worden ingezet voor de speurtocht naar vulcanoïden. Niemand weet of die daadwerkelijk bestaan, maar in alle andere zones in het zonnestelsel waarin kleine rotsblokken stabiele banen kunnen beschrijven, zijn ze ook daadwerkelijk gevonden. Ook binnen de Mercuriusbaan bevindt zich zo'n stabiele zone. Het zoeken naar planetoïden binnen de Mercuriusbaan is echter zeer moeilijk, omdat de hemellichamen zich - gezien vanaf de aarde - altijd heel dicht in de buurt van de zon aan de hemel bevinden.

Messenger bevindt zich veel dichter bij de zon, waardoor eventuele vulcanoïden eenvoudiger zijn waar te nemen. Eerdere zoekacties hebben uitgewezen dat er in elk geval geen vulcanoïden bestaan met afmetingen van meer dan zestig kilometer. De nieuwe speurtocht moet die bovengrens omlaag brengen naar vijftien kilometer. De ontdekking van vulcanoïden (of het uitblijven daarvan!) biedt informatie over de ontstaans-periode van het zonnestelsel.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Messenger nukkig tijdens scheervlucht langs Mercurius
Lees ook: Mercurius bijna volledig in kaart gebracht na derde scheervlucht
Lees ook: Foto's van scheervlucht tonen Mercurius zoals de Maan
Lees ook: Maandag komt Messenger aan bij Mercurius

Bekijk alle berichten uit deze categorie.