Nieuws

Levensduur Mars Express met half jaar verlengd

Geplaatst op 27-03-2009 om 11u26 door Bert Carrein - 1584 keer gelezen
Nieuws

De succesvolle Europese planeet-verkenner Mars Express mag nog ruim een half jaar in bedrijf blijven. De ruimtesonde werd in juni 2003 gelanceerd en kwam in december 2003 aan in een baan rond Mars. Met gevoelige camera's, spectroscopen en een radarinstrument wordt onderzoek gedaan aan topografie en samenstelling van het oppervlak, en naar de aanwezigheid van ondergronds ijs.

De Mars Express-missie is tweemaal eerder verlengd, de laatste keer tot mei 2009. Enkele dagen geleden besloot de Europese ruimtevaartorganisatie ESA tot een derde verlenging, tot december 2009. Ook Venus Express, gelanceerd in november 2005, kan tot eind dit jaar in bedrijf blijven. De ruimtesonde doet sinds april 2006 onderzoek aan de dampkring en het klimaat van Venus; de missie werd één maal eerder verlengd, tot mei 2009.

Tot slot heeft ESA besloten ook de Cluster-missie tot december 2009 te verlengen. Cluster bestaat uit vier identieke satellieten die de wisselwerking tussen de zonnewind en het magnetisch veld van de aarde bestuderen. Cluster werd gelanceerd in de zomer van het jaar 2000; het project is twee maal eerder verlengd, de laatste keer tot juni 2009.

De operationele levensduur van succesvolle ruimtesondes wordt vaak verlengd, waarbij steeds opnieuw een afweging gemaakt moet worden tussen de te verwachten wetenschappelijke opbrengst en de kosten - met name personeelskosten van wetenschappelijke teams en vluchtleiders.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Geen contact meer met Mars Global Surveyor
Lees ook: Mars Express scheert voorbij marsmaan
Lees ook: Nieuwe missie komt aan bij Mars
Lees ook: Mars Reconnaissance Orbiter werkt weer
Lees ook: ExoMars-missie opnieuw met twee jaar uitgesteld
Lees ook: Toch leven op Mars?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.