Nieuws

Mijnbouw op de Maan

Geplaatst op 07-04-2009 om 13u38 door Bert Carrein - 5042 keer gelezen
Nieuws

Een enorme grondgraafmachine trok vandaag de aandacht op het terrein van testcentrum ESTEC in Noordwijk. De gele truck was er niet voor bouwwerkzaamheden of het transport van een satelliet. Hij testte een innovatief systeem dat met behulp van satellieten de conditie van zwaar materieel in de gaten houdt. Zelfs op de meest afgelegen plekken in de wereld.

Het systeem werd ontwikkeld door EstrellaSat, een Nederlands bedrijf dat onderdeel uitmaakt van de ESA Business Incubator op ESTEC. De volledige naam van het systeem is EstrellaSat Mobile Data Platform (EMDP). Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt in de mijnbouw, waar zware trucks af en aan rijden om grondstoffen te vervoeren naar fabrieken. Elke truck wordt voorzien van honderden sensoren die voortdurend metingen doen aan het oliepeil, de remleidingen en andere vitale onderdelen. De bestuurder van de truck draagt een T-shirt waarin ook sensoren zitten. Die houden een biometrisch oogje in het zeil.

Alle sensoren staan via een breedband satellietverbinding in contact met een controlecentrum. Geeft één van de sensoren een waarde aan die buiten de wenselijke marges valt – bijvoorbeeld een te hoge temperatuur van de remvloeistof – dan gaat er een alarm in het controlecentrum. Operators zien op hun scherm alle trucks die in een bepaald gebied rijden. Ze zoomen in op de truck met het probleem en nog verder: op het onderdeel dat niet goed functioneert.

De operators staan in direct contact met truckdealers, ingenieurs en monteurs. Samen kunnen ze veel problemen oplossen, zonder de werkzaamheden stil te hoeven leggen. ‘Ons doel is om experts van over de hele wereld bij elkaar te brengen, zodat ze zich samen op het probleem kunnen focussen en de trucks zonder onderbreking in bedrijf kunnen houden’, zegt Jean Verhardt, eigenaar van EstrellaSat. ‘Dit proces vraagt enorm veel real-time dataverkeer van machines die zich in alle uithoeken van de wereld bewegen. Zoiets lukt alleen met een mobiele breedbandverbinding via satellieten.’

Voor de ontwikkeling van het systeem gebruikte EstrellaSat state-of-the-art ruimtevaarttechnologie. De intuïtieve virtuele omgeving waarin de data wordt uitgelezen is bijvoorbeeld gebaseerd op het systeem dat ruimtesondes op grote afstand van de aarde in de gaten houdt. Het T-shirt met de biometrische sensoren voor de chauffeur is een spin-off van het shirt dat werd ontwikkeld om de fysieke eigenschappen van astronauten aan boord van het internationale ruimtestation ISS te monitoren. Het gebruiken van ruimtevaarttechnologie voor toepassingen op aarde is precies waar het om draait bij ESA’s Business Incubators.

Manager Bruno Naulais: ‘Wij ondersteunen beginnende bedrijven die technologie of services uit de ruimtevaart willen verwerken in een nuttig product. De bedrijven uit de incubator vertalen ruimtevaart-toepassingen naar de meest uiteenlopende sectoren, van mijnbouw tot mobiele telefonie en watermana-gement.’ Alle bedrijven in de incubator worden geholpen door het Technology Transfer Programme Office van ESA. Bijvoorbeeld op het gebied van juridische en zakelijke kwesties. En ze kunnen gebruik maken van de expertise die specialisten en wetenschap-pers van ESA in huis hebben om het product te vervolmaken. Voor EMDP werkte EstrellaSat bijvoorbeeld nauw samen met ESA’s telecommunicatie afdeling.

EstrellaSat heeft gebruik kunnen maken van expertise binnen ESA, maar ook van andere, Nederlandse bedrijven in de incubator. EATOPS is gespecialiseerd in systemen die afgelegen olie- en gaslocaties offshore monitoren. Zij leverden een instrument aan EstrellaSat dat hetzelfde kan met zwaar rijdend materieel. En Emxys werkte mee aan het T-shirt dat lichaamsfuncties kan monitoren. Zij ontwikkelden het product aanvankelijk om de fysieke parameters van atleten te volgen tijdens hun training. Daarbij heeft EstrellaSat ook nog gebruikt gemaakt van de services van een andere start-up company 'Bliin' door hun lokaliseer services van desktop en handapparatuur in hun systeem te integreren.

De test met de grote grondgraafmachine op ESTEC verliep volgens plan. Zo werd een nieuwe stap gezet naar een systeem dat in de toekomst grote besparingen moet opleveren in de mijnbouw. Verhardt: ‘Op dit moment vind je de meest efficiënte mijntrucks in kolenmijnen in Borneo; die zijn 92 procent van de tijd operationeel inzetbaar. Maar het wereldwijde gemiddelde ligt een stuk lager. Met behulp van ruimtevaarttechnologie wil EstrellaSat het gemiddelde naar 95 procent brengen.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Opvallen in de ruimte
Lees ook: Nieuwe maanvoertuigen ontwikkeld
Lees ook: Zeldzame Blauwe Maan tijdens de jaarwisseling
Lees ook: De maan heeft geen piek van eeuwig licht
Lees ook: Prachtige maanopkomst boven berg Uludag
Lees ook: De kleur van de maan

Bekijk alle berichten uit deze categorie.