Nieuws

Sojoez lanceert nieuwe bemanning naar ISS

Geplaatst op 26-03-2009 om 17u29 door Bert Carrein - 1980 keer gelezen
Nieuws

Van op de basis Bajkonoer in Kazachstan heeft een Sojoez-FG draagraket vandaag succesvol een Sojoez-capsule naar het Internationaal Ruimtestation ISS geslingerd, zo was rechtstreeks op NASA TV te volgen. Aan boord is de nieuwe hoofdbemanning van het ruimtestation en de eerste ruimtetoerist die al aan zijn tweede trip toe is.

De middelzware draagraket vertrok om 12.49 uur Belgische tijd. Negen minuten later begon de Sojoez TMA-14 capsule autonoom aan de jacht op het ISS dat op ongeveer 350 km hoogte baantjes rondom onze planeet trekt. De koppeling aan de Zvezda-module is voorzien voor zaterdag 14.15 uur Belgische tijd.

De Sojoez vervoert de 19de hoofdbemanning van het ISS, met name de Rus en Mir-veteraan Gennadi Padalka (41) en de Amerikaan Michael Barrat. Samen met de vorige week in het complex aangekomen Japanner Koichi Wakata zullen zij eind mei Frank De Winne verwelkomen bij diens aankomst. Voor Barrat (49) is het de eerste ruimtereis

Het is echter al de tweede voor de Amerikaanse ruimtetoerist van Hongaarse afkomst Charles Simonyi (60) die nu 35 miljoen dollar betaalde in plaats van 25 miljoen dollar bij zijn vorige vlucht. Hij vloog een eerste keer in april 2007 en wordt wellicht de laatste ruimtetoerist in het ISS want eind mei verdubbelt de vaste bemanning naar zes opvarenden. Na het uit dienst nemen van de spaceshuttle zal het bemand transport naar en van het ISS enkele jaren uitsluitend met Sojoez kunnen gebeuren.

De steenrijke maker van Microsoft-software als Word komt op 7 april met de Sojoez TMA-13 terug in gezelschap van de huidige hoofdbemanning van het ISS, de Amerikaan Mike Fincke en de Rus Joeri Lontsjakov die eind 2002 een van de twee gezellen was van de Winne tijdens zijn eerste ruimtereis. Fincke en Lontsjakov zijn op 12 oktober 2008 naar de spacemeccano vertrokken.

Daags voor de lancering van de Sojoez heeft het ruimteveer Discovery zich afgekoppeld van het ISS. De shuttle heeft een laatste paar zonnepanelen aangevoerd, zodat de spacemeccano nu maximale stroomvoorziening geniet.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Herbekijk de lancering van de Sojoez met Frank De Winne
Lees ook: Amerika moet na 2011 naar de ruimte met Sojoez
Lees ook: Lancering Sojoez met Frank De Winne live op desterren.net!
Lees ook: Russische cargo aan ISS gekoppeld
Lees ook: Sojoez met ruimtetoerist succesvol gelanceerd
Lees ook: Sojoez met nieuwe bemanning onderweg naar ISS

Bekijk alle berichten uit deze categorie.