Nieuws

Toch nog toekomst voor spaceshuttle?

Geplaatst op 28-03-2009 om 12u07 door Bert Carrein - 1908 keer gelezen
Nieuws

Een commissie in de Amerikaanse Senaat heeft een aanpassing aan de begroting 2010 goedgekeurd zodat de NASA ook na dat jaar zijn shuttles kan laten vliegen, zo heeft de gezaghebbende krant Florida Today op zijn website bericht.

Na het dodelijk ongeluk met het ruimteveer Columbia begin 2003 werd beslist dat de NASA in 2010 zijn ruimteveren op stal moet zetten en dat er een nieuw lanceersysteem moet komen. Wat betekent dat de Amerikanen in afwachting van het operationeel zijn van dat nieuw systeem (Ares/Orion) afhankelijk zijn van Rusland voor bemand transport naar en van het Internationaal Ruimtestation ISS.

Ondertussen is de lanceerkalender in het kader van de bouw van het ISS zeer nipt geworden, terwijl dat ISS voor wat de VS betreft ook in 2010 af moet zijn. Er zijn nog negen vluchten voorzien, waarvan één ook dient om de Hubble Ruimtetelescoop een laatste opknapbeurt te geven. Sinds de shuttle in 2005 weer in dienst trad na het ongeluk met de Columbia vlogen er maar drie ruimteveren per jaar. NASA-supporter en ex-gastastronaut Bill Nelson, Democratisch senator voor Florida, is ervan overtuigd dat de NASA tegen eind 2010 nooit aan negen missies zal komen.

Bovendien duurt de ontwikkeling van het nieuwe lanceersysteem langer dan gedacht. Er wordt gesproken van 2015 à 2016 voor een eerste operationele vlucht in plaats van twee tot drie jaar vroeger.

Om een lang "gat" zoals na de ongelukken met de Challenger (1986) en de Columbia te vermijden, heeft de begrotingscommissie van de Senaat donderdag op de begroting 2010 2,5 miljard dollar extra voorzien voor de NASA om de drie overblijvende shuttles ook nog in 2011 te laten vliegen.

Volgens Florida Today is de beslissing van de commissie een eerste maar "betekenisvolle" wetgevende horde die is genomen. "Het besluit stuurt een sterk signaal dat de shuttle niet op stal mag", citeerde de krant Nelson die aan de basis van de budgetwijziging ligt.

In ieder geval moeten nog de voltallige Senaat en het Huis hun fiat geven, en moet ook Democratisch president Barack Obama de wijziging ondertekenen. Waarmee hij meteen een beslissing van zijn Republikeinse voorganger George Bush zou ombuigen.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Belgische bijdrage aan STEREO
Lees ook: Dawn-missie afgelast
Lees ook: Saboteur bij NASA
Lees ook: De toekomst van de Amerikaanse ruimtevaart
Lees ook: Geen geld voor bemande maan- en marsmissies
Lees ook: NASA test nieuwe ruimteraket ARES

Bekijk alle berichten uit deze categorie.