Nieuws

ESA: "Haal ruimteschroot terug"

Geplaatst op 30-03-2009 om 19u34 door Bert Carrein - 2251 keer gelezen
Nieuws

Het gevaar dat het toenemend ruimteschroot vormt is enkel in te dijken als het naar de Aarde wordt teruggehaald, zo heeft de expert ter zake van het Europese Ruimtevaartbureau ESA, Heiner Klinkrad, vandaag op een een internationale conferentie in Darmstadt gezegd.

Zowat 600.000 voorwerpen groter dan een kubieke centimeter, van complete rakettrappen en afgedankte satellieten over gereedschapstassen en schroevendraaiers tot brokstukken van maar enkele centimers groot, wentelen rond de Aarde.

Het aantal nog kleinere voorwerpen is nog veel groter. Zo zouden er 150 miljoen deeltjes van een kubieke millimeter ook de ruimte onveilig maken. Vooral tussen 850 en 1.500 km hoogte is er veel afval. Hoe hoger de objecten hun baan draaien, hoe langer zij daar blijven.

Het gevaar op botsingen is reeël, hoewel het schroot met radars en telescopen in de gaten wordt gehouden, zo bleek onlangs bij de mysterieuze aanvaring tussen een actieve Amerikaanse telecomsatelliet en een afgedankte Russische militaire satelliet. Ook is de bemanning van het Internationaal Ruimtestation enkele weken geleden ijlings naar de Sojorez reddingscapsule gezweefd omdat een aankomend brokstuk te laat was opgemerkt om een uitwijkmanoeuvre uit te voeren. Zulke manoeuvres zijn trouwens niet zeldzaam.

Het probleem is ook dat niet alle banen van schroot bekend zijn, in het bijzonder wanneer het klein is.

Terughalen: duur en technisch moeilijk
De beste manier om het probleem te verzachten, is alle rommel terughalen, zei Klinkrad. "Maar dat wordt technisch moeilijk en duur".

De ruimtevaartmogendheden zijn zich van het probleem bewust. De conferentie in het Europees Ruimtevluchtleidingscentrum ESOC te Darmstadt, die tot donderdag duurt en 300 specialisten lokte, is daarvan een voorbeeld.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: ESA doet belangrijke ontdekking
Lees ook: Europa lanceert eerste onbemande cargo
Lees ook: Tweede testsatelliet Galileo stuurt eerste signalen
Lees ook: Uniek Europees experiment
Lees ook: Acht ruimteonderzoeksprojecten
Lees ook: ESA krijgt komende 5 jaar 10 miljard nieuwe middelen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.