Nieuws

Vreemd stoffig melkwegstelsel NGC 7092

Geplaatst op 09-04-2009 om 13u28 door Bert Carrein - 3089 keer gelezen
Nieuws

Hoe werd dit melkwegstelsel gevormd? Niemand kan het met zekerheid zeggen, aangezien spiraalstelsel NGC 7049 er zo vreemd uit ziet. Dat opmerkelijke uiterlijk dankt NGC 7049 vooral aan een bijzonder prominente ring van stof die men voornamelijk in silhouet ziet afgetekend. De ondoorzichtige ring is veel donkerder dan het schijnsel van de miljoenen heldere sterren erachter.

Afgezien van het donkere stof lijkt NGC 7049 veel meer op een structuurloos elliptisch stelsel, hoewel het een opvallend gering aantal bolvormige sterrenhopen telt. In de onderstaande afbeelding ziet u NGC 7049 zoals deze onlangs werd waargenomen met behulp van de Hubble Ruimtetelescoop. De heldere ster rechtsboven de kern van NGC 7049 is een voorgrondster in ons eigen Melkwegstelsel.

Niet zichtbaar hier is de bijzondere centrale polaire ring van gas dat uit het vlak dicht rondom de kern van dit melkwegstelsel cirkelt. Aangezien NGC 7049 het helderste stelsel is in de cluster van melkwegstelsels waarvan het deel uitmaakt, is het ontstaan ervan wellicht het gevolg van meerdere ingrijpende en relatief recente melkwegstelselbotsingen. NGC 7049 meet ongeveer 150.000 lichtjaar in doorsnede en bevindt zich op zo'n 100 miljoen lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Indus.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: NASA, ESA en W. Harris (McMaster University)

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Een van de eerste stelsels ontdekt
Lees ook: Theorie voor vorming van stelsels op de proef gesteld
Lees ook: De reusachtige radiolobben van Fornax A
Lees ook: Messier 106
Lees ook: Botsende spiraalstelsels in Arp 274
Lees ook: NGC 4565: Melkwegstelsel op zijn kant

Bekijk alle berichten uit deze categorie.