Nieuws

Venus nabij benedenconjunctie

Geplaatst op 10-04-2009 om 11u30 door Bert Carrein - 4286 keer gelezen
Nieuws

Deze opmerkelijke afbeelding van een flinterdunne venussikkel werd op 26 maart overdag gemaakt. Venus bevond zich toen bijna in benedenconjunctie, zijn dichtste nadering tot een punt op een denkbeeldige directe lijn tussen de Aarde en de Zon. Om dit met een telescoop voorzichtig vast te kunnen leggen was overdag, wanneer zowel Venus als de Zon hoog aan de hemel staan, een goed tijdstip.

Nabij benedenconjunctie bevindt Venus zich het dichtst bij de Aarde en bereikt zijn grootste schijnbare afmeting, maar wordt ook sterk van achteren belicht door zonlicht, terwijl wij voornamelijk de nachtzijde van Venus zien, afgetekend door een dunne sikkel. Wat deze afbeelding opmerkelijk maakt zijn de zwakke boogsegmenten die zich vanaf de zonverlichte sikkel uitstrekken helemaal rondom de nachtzijde van Venus, als gevolg van zonlicht dat dóór de dichte atmosfeer van de planeet filtert.

Sterrenkundige Eddie Guscott meldt dat, gezien vanuit zijn woonplaats in Essex, Engeland, de zwakke boogsegmenten verschenen en verdwenen al naar gelang het vertroebelende effect van de dampkring van de Aarde veranderde. Zijn afbeelding werd samengesteld uit de 85 scherpste opnamen uit duizenden die hij met behulp van een webcam en telescoop vastlegde.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Eddie Guscott

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Warme luchtlaag aan nachtzijde Venus
Lees ook: Nieuwe sonde naar Venus
Lees ook: Steden in wolken van Venus?
Lees ook: Kortste afstand Venus - Aarde
Lees ook: Venus: tweelingplaneet van de Aarde
Lees ook: Messenger en Venus Express onderzoeken dampkring Venus

Bekijk alle berichten uit deze categorie.