Nieuws

Het grotere plaatje

Geplaatst op 11-04-2009 om 14u52 door Bert Carrein - 1813 keer gelezen
Nieuws

In ingewikkelde patronen opgloeiende nevels die de nachthemel van planeet Aarde opsieren zijn mooi om naar te kijken in diepe opnamen gemaakt met telescopen en gevoelige camera's. Maar ze zijn doorgaans zwak en overigens onzichtbaar voor het blote oog. Dat maakt dat het moeilijk is hun relatieve positie en afmeting aan de hemel te waarderen.

Beschouw daarom deze indrukwekkende composietafbeelding van een groot gebied aan de noordelijke winterhemel. Dit zorgvuldig opgebouwd mosaïek, met een totale belichtingstijd van 40 uur, presenteert een nevelrijk gebied dat bekend staat als de Orion-Eridanus Superbel boven een huis in een buitenwijk van Boston, in de VS.

In het wijdse en diepe uitzicht vindt u nevels die men vaker in een veel nauwer beeldveld ziet, waaronder de Grote Orionnevel, de Rosettenevel, de Zeemeeuwnevel, de Californiënevel en Barnard's Lus. Het vertrouwde sterrenbeeld Orion zelf is net boven het huis op de voorgrond zichtbaar. De helderste ster Sirius bevindt zich links van het dak, en de goed herkenbare Pleiaden sterrenhoop bevindt zich boven de boom rechts.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Dennis di Cicco (TWAN) & Sean Walker, Skyandtelescope.com

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Ontstaan zwaarste sterren stelt astronomen voor raadsel
Lees ook: Ster schijnt feller dan drie miljoen zonnen
Lees ook: Zeldzame magnetische ster ontdekt
Lees ook: De donkere rivier naar Antares
Lees ook: De Poolster komt terug tot leven
Lees ook: Superoude ster ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.