Nieuws

ISS en astronaut

Geplaatst op 14-04-2009 om 20u27 door Bert Carrein - 1913 keer gelezen
Nieuws

Deze twee beeldjes, gemaakt met behulp van een videocamera achter een telescoop, onthullen opmerkelijke details van het Internationale Ruimtestation ISS dat op zo'n 350 km hoogte rondom de Aarde cirkelt.

De afbeeldingen, die werden vastgelegd tijdens het bezoek vorige maand van de STS-119 bemanning van het ruimteveer Discovery, tonen de enorme zonnepanelen die het heldere zonlicht weerkaatsen tegen een donkere hemel. Ze tonen waarschijnlijk ook de ietwat onscherpe afbeelding van een ruimtewandelende astronaut tijdens de 2de EVA (Extravehicular Activity)!

Die astronaut was bezig met de installatie van apparatuur langs één van de draagbalken van het ruimtestation. Sterrenkundige Ralf Vandebergh, die al vaker het ISS wist vast te leggen tijdens gunstige passages langs de hemel boven de Benelux, merkt op dat de aangegeven positie in de inlas door geen enkele andere heldere component van het ISS wordt ingenomen, en dat een astronaut in zijn reflecterend witte ruimtepak zichtbaar zou moeten zijn tegen de draagbalk en donkere achtergrond, en consistent is met het heldere vlekje.

Vandebergh meldt dat het tijdstip en de lokatie er bovendien op zou wijzen dat die ruimtewandelaar STS-119 astronaut Joseph Acaba is.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Ralf Vandebergh

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Atlantis gekoppeld aan ISS
Lees ook: Ruimtewandeling Whitson en Malensjenko afgelopen
Lees ook: Een boemerang komt ook in de ruimte terug
Lees ook: Frank De Winne bereidt ruimtewandeling voor
Lees ook: Sojoez koppelt zich vast aan ISS
Lees ook: Europese cargo naar ISS in vertraging

Bekijk alle berichten uit deze categorie.