Nieuws

Mysterie: Marsjeep herstart computer op eigen kracht

Geplaatst op 14-04-2009 om 20u27 door Bert Carrein - 1402 keer gelezen
Nieuws

Om een (nog) onverklaarbare reden heeft de Amerikaanse Marsjeep Spirit in het weekend twee keer zijn computer heropgestart. Dat maakte het Jet Propulsion Laboratory (JPL), het vluchtleidingscentrum in Californië, bekend. De Spirit communiceerde van vrijdag tot zondag met het JPL in Pasadena, maar sommige van die communicatiesessies waren onregelmatig.

De NASA onderzoekt doorgestuurde gegevens om te zien wat er aan de hand is. Met de batterijen van de zeswieler, de zonnepanelen en de temperaturen is op het eerste zicht niets mis. De Spirit vertoeft op dit moment in een stabiele operatiestatus die 'automodus' heet en kan zonodig een tijd in die toestand blijven terwijl de ingenieurs het probleem onderzoeken.

Net zoals bij de tweelingbroer Opportunity kwam vijf jaar geleden al een einde aan de hoofdmissie van drie maanden. De opdracht van de jeeps werd daarna herhaalde keren verlengd. Beide robots kregen onlangs nog nieuwe software-updates. Mogelijk kan het probleem daaraan liggen. "Wij zijn er ons echter ook van bewust dat wij een verouderende jeep hebben en dat er hier ouderdomseffecten kunnen meespelen", aldus projectmanager John Callas.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Opportunity gaat de Victoria krater in op Mars
Lees ook: Marsrover Spirit bedreigd door stofstorm
Lees ook: Marsjeeps worden slimmer
Lees ook: Marsjeep Opportunity breekt duurrecord
Lees ook: Spirit stuit op vulkanisme op Mars
Lees ook: Spirit zit vast in het zand

Bekijk alle berichten uit deze categorie.