Nieuws

Lancering Atlantis uitgesteld wegens orkaangeweld

Geplaatst op 23-08-2006 om 10u32 door Bert Carrein - 1315 keer gelezen
Nieuws

Update 26 augustus 23h: de NASA heeft de lancering van STS-115 met minstens 24h uitgesteld. Dit is het gevolg van een blikseminslag gisteren op het lanceerplatform. Technici moeten eerst de mogelijke gevolgen van dit incident nagaan. Als er maandag om 22h04 gelanceerd wordt, bedraagt de kans op goed weer 80%.

Update 26 augustus 16h: met nog 30 uur te gaan ziet technisch alles er goed uit. De kans op goed weer is echter gedaald tot 40%. Er wordt ook nauwlettend gekeken naar tropische storm Ernesto.

Zopas is in het Kennedy Space Center de Launch Readiness nieuwsconferentie begonnen n.a.v. het vertrek van STS-115. Gisteren al begon de officiële countdown, die leidt naar de lancering om 22h29m57s onze tijd op zondag. De kans op goed weer bedraagt 60%. Space Shuttle Atlantis heeft als bestemming opnieuw het internationaal ruimtestation ISS. STS-115 wordt de eerste vlucht van Atlantis, de Shuttle waarmee Dirk Frimout vloog, sinds 2002.

De landing van de missie onder leiding van Brent Jett is gepland voor 7 september. Daarna volgen er in het beste geval nog 16 Shuttlevluchten, de eerste mogelijk nog eind dit jaar. Na 2010 moet de Shuttle vervangen worden door het Orion-project (vroeger bekend als Crew Exploration Vehicle). Hiervoor zal de NASA binnenkort een contract afsluiten, en tegen 2014 zou de eerste bemande vlucht moeten plaatsvinden.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Twaalf mei vertrekt Atlantis
Lees ook: Zorgt fietsongeval voor uitstel Discovery?
Lees ook: Donderdag lancering ruimteveer Discovery
Lees ook: Discovery veilig geland in Californië
Lees ook: Afvallend piepschuim geen probleem
Lees ook: STS-116 is go for launch

Bekijk alle berichten uit deze categorie.