Nieuws

Schaduwen wijzen op deeltjes in ringen Saturnus

Geplaatst op 17-04-2009 om 12u14 door Bert Carrein - 2342 keer gelezen
Nieuws

Wat veroorzaakt de vreemde rafelige schaduwen op de ringen van Saturnus? Niemand die het zeker weet. Naarmate Saturnus zijn equinox nadert, kantelen de ringen steeds meer alleen hun dunne rand richting de Aarde en de Zon. Daardoor werpen de manen van Saturnus nu vaak lange schaduwen over de ringen.

Een voorbeeld hiervan is de uitgerekte vertikale schaduw van Mimas die hieronder rechts van het midden zichtbaar is. De reeks van kortere, rafelige schaduwen die diagonaal lopen zijn echter ongebruikelijker. Nu weet men al honderden jaren dat de ringen van Saturnus bestaan uit deeltjes, maar deze deeltjes zijn tot nog toe nooit direct afgebeeld.

Daarom is het bijzonder fascinerend dat een voorlopige veronderstelling luidt dat deze rafelige schaduwen de silhouetten zouden kunnen zijn van veranderende groepen ringdeeltjes die tijdelijk min of meer bijeengehouden worden door hun onderlinge zwaartekracht.

Het onderzoek hieraan zal zeker voortduren, aangezien de Cassini ruimtesonde, die op dit moment in een baan rond Saturnus draait en welke de onderstaande afbeelding maakte, fotos zal blijven maken van Saturnus' magnifieke ringensysteem, tot voorbij de equinox van Saturnus komende augustus.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: NASA, JPL, Space Sciences Institute

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Klimatologisch lijkt Titan wat op de Aarde
Lees ook: Een gezamenlijk donker verleden
Lees ook: Saturnusmaan Iapetus: de beschilderde maan
Lees ook: Een bijzonder glad oppervlak op saturnusmaan Telesto
Lees ook: Vreemde structuur in ringen van Saturnus
Lees ook: Storm bij ringenschijn op Saturnus

Bekijk alle berichten uit deze categorie.