Nieuws

Zwart gat regelt zijn eigen gewicht

Geplaatst op 03-05-2009 om 12u55 door Bert Carrein - 2481 keer gelezen
Nieuws

Het zwarte gat in de microquasar GRS1915+105 reguleert zijn eigen gewichtstoename. Dat blijkt uit waarnemingen van het Amerikaanse Chandra X-ray Observatory. GRS1915+105 is een dubbelster op 40.000 lichtjaar afstand van de aarde. Een van de componenten van de dubbelster is een zwart gat dat 14 keer zo zwaar is als de zon.

Het zwarte gat zuigt materie weg van de begeleider. Dat gas hoopt zich op in een rondwervelende accretieschijf. Wanneer het in het zwarte gat verdwijnt, worden twee energierijke bundels van straling en deeltjes de ruimte in geblazen. GRS1915+105 is daardoor een van de helderste röntgenbronnen in het Melkwegstelsel. De röntgensatelliet Chandra heeft de microquasar elf keer waargenomen sinds de lancering in 1999.

Het blijkt dat de stralingsbundels (jets) tijdelijk 'afgeknepen' kunnen worden door een hete wind van de accretieschijf. Dat doet vermoeden dat het zwarte gat zijn eigen groei reguleert. Zoiets was al eerder waargenomen in grote quasars (superzware zwarte gaten in de kernen van verre sterrenstelsels), maar het is voor het eerst dat het mechanisme ook is gezien in een stellair zwart gat.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Verst verwijderde én op één na zwaarste zwart gat gevonden
Lees ook: Meer vrijkomende energie bij 'tegendraadse' zwarte gaten
Lees ook: Zwarte gaten bestonden al heel vroeg
Lees ook: Zwart gat tot drie keer groter dan voordien aangenomen
Lees ook: Honderden zwarte gaten ontdekt
Lees ook: Sgr A*: Snelle sterren nabij het Melkwegcentrum

Bekijk alle berichten uit deze categorie.