Nieuws

Hubble-telescoop wordt beter

Geplaatst op 20-04-2009 om 12u12 door Bert Carrein - 2170 keer gelezen
Nieuws

Een team van astronomen onder leiding van Dan Batcheldor van het Rochester Institute of Technology is erin geslaagd om de prestaties van de Hubble Space Telescope te verbeteren dankzij een nieuwe kalibratietechniek.

Batcheldor en zijn collega's slaagden erin de waarnemingen van de infrarode NICMOS-camera van Hubble veel preciezer te kalibreren, waardoor het instrument in staat is om de polarisatie van kosmische infraroodstraling te onderzoeken, ook wanneer slechts één procent van de totale straling gepolariseerd is.

Straling wordt onder andere gepolariseerd wanneer het weerkaatst en verstrooid wordt door stofdeeltjes. Onderzoek aan gepolariseerde straling maakt het daardoor mogelijk om stralingsbronnen te bestuderen die aan het directe zicht zijn onttrokken, maar waarvan het licht wel wordt weerkaatst door materie op grotere afstand. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de energierijke kernen van verre sterrenstelsels en bij jonge sterren die gehuld zijn in circumstellaire schijven.

Overigens vindt later dit voorjaar de vijfde en laatste onderhoudsvlucht naar de Hubble Space Telescope plaats, waarbij de ruimtetelescoop voorzien zal worden van nieuwe meetinstrumenten, terwijl andere worden gerepareerd.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Hubble ziet zwakste sterren
Lees ook: Hubble repareren boven de aarde
Lees ook: Astronaut breekt stuk van antenne Hubble af
Lees ook: Hubble maakt foto van NGC 1132
Lees ook: Missie naar Hubble-telescoop riskanter dan naar ISS
Lees ook: De Hubble laat weer verbluffende resultaten zien

Bekijk alle berichten uit deze categorie.