Nieuws

Nieuwe beelden van Titan

Geplaatst op 22-04-2009 om 20u26 door Bert Carrein - 2327 keer gelezen
Nieuws

Door verschillende radarmetingen van de Amerikaanse planeetverkenner Cassini met elkaar te combineren, zijn wetenschappers erin geslaagd om 3D-beelden te reconstrueren van het oppervlak van de grote Saturnusmaan Titan. De resultaten zijn vandaag gepresenteerd op de Lunar and Planetary Science Conference in Texas.

Titan is de op een na grootste maan in het zonnestelsel. Het oppervlak gaat schuil onder een dikke, heiïge dampkring, maar inmiddels is bijna 40 procent in kaart gebracht met behulp van radar. Van twee procent van het Titanoppervlak zijn meerdere radarmetingen beschikbaar, zodat stereoscopie mogelijk is. Op basis daarvan zijn 3D-beelden en perspectivische filmpjes gemaakt, onder andere van de methaanmeren in het noordpoolgebied van Titan, van de 1200 meter hoge bergtoppen en van de uitgestrekte duingebieden.

De 3D-beelden leveren belangrijke nieuwe informatie op over de merkwaardige Saturnusmaan, waar de temperatuur 180 graden onder nul bedraagt, en waar vloeibaar methaan de rol speelt van water op aarde.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Saturnusmaan Titan blijft verbazen
Lees ook: Betere inzichten in inwendige Saturnusmaan Titan
Lees ook: Titan achter de ringen
Lees ook: Weerbericht voor Titan
Lees ook: Saturnusmaan Titan lijkt meer en meer op de Aarde
Lees ook: Leven op op saturnusmaan Titan niet mogelijk?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.