Nieuws

Nieuwe beelden van Titan

Geplaatst op 22-04-2009 om 20u26 door Bert Carrein - 1884 keer gelezen
Nieuws

Door verschillende radarmetingen van de Amerikaanse planeetverkenner Cassini met elkaar te combineren, zijn wetenschappers erin geslaagd om 3D-beelden te reconstrueren van het oppervlak van de grote Saturnusmaan Titan. De resultaten zijn vandaag gepresenteerd op de Lunar and Planetary Science Conference in Texas.

Titan is de op een na grootste maan in het zonnestelsel. Het oppervlak gaat schuil onder een dikke, heiïge dampkring, maar inmiddels is bijna 40 procent in kaart gebracht met behulp van radar. Van twee procent van het Titanoppervlak zijn meerdere radarmetingen beschikbaar, zodat stereoscopie mogelijk is. Op basis daarvan zijn 3D-beelden en perspectivische filmpjes gemaakt, onder andere van de methaanmeren in het noordpoolgebied van Titan, van de 1200 meter hoge bergtoppen en van de uitgestrekte duingebieden.

De 3D-beelden leveren belangrijke nieuwe informatie op over de merkwaardige Saturnusmaan, waar de temperatuur 180 graden onder nul bedraagt, en waar vloeibaar methaan de rol speelt van water op aarde.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Zee van vloeistof op Saturnusmaan Titan
Lees ook: Mogelijk ondergrondse oceaan onder ijskorst Titan
Lees ook: Om zijn as wentelende Titan in het infrarood
Lees ook: Saturnusmaan Titan heeft vloeibare meren
Lees ook: Ondergrondse oceaan op Titan
Lees ook: Wat 'verorbert' waterstof op Saturnusmaan Titan?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.