Nieuws

Zeldzaam hoge wolken op Mars

Geplaatst op 30-08-2006 om 10u33 door Bert Carrein - 2713 keer gelezen
Nieuws

Wetenschappers hebben dankzij de data van Mars Express wolken kunnen detecteren die zich uitzonderlijk hoog in de atmosfeer van Mars bevinden. De desbetreffende wolken bevinden zich op een hoogte van 80 à 100 kilometers boven het marsoppervlak en zijn ontdekt door de SPICAM Ultraviolet and Infrared Atmospheric Spectrometer aanboord van de Mars Express.

Deze ontdekking geeft wetenschappers nieuwe inzichten in de werking van de atmosfeer van Mars. Eerder dacht men dat er enkel lage bewolking was. De nieuw ontdekte laag wolken bevindt zich in een zeer koude laag: de temperatuur is er gemiddeld 193° Celsius. De wolken bestaan dus zeer waarschijnlijk niet uit water. Het meest waarschijnlijke bestanddeel van de wolken is CO2, omdat die stof in zo'n koude laag beneden het condensatiepunt komt.

Het is de tweede grote ontdekking van de Spicam Spectrometer. Eerder bracht het toestel aan boord van de Mars Express de concentraties ozon in de atmosfeer van Mars in kaart.

De Mars Express werd gelanceerd in juni 2003 en kwam aan bij Mars in december van datzelfde jaar. De naam Mars Express komt van het doel van de missie: men wou op een zeer snel tempo gegevens van de planeet Mars verzamelen.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Zes vrijwilligers simuleren 105 dagen reis naar Mars
Lees ook: "Historische ontdekking op Mars"
Lees ook: Volg de landing van Marsjeep Curiosity op de voet
Lees ook: Mars 3,5 miljard jaar geleden voor een derde onder water
Lees ook: Rusland wil apen naar Mars sturen
Lees ook: Overstroming op Mars verklaard?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.