Nieuws

Jupiter was een enorme manen-verzwelger

Geplaatst op 26-04-2009 om 12u04 door Bert Carrein - 2108 keer gelezen
Nieuws

In de ontstaansperiode van het zonnestelsel heeft de reuzenplaneet Jupiter verscheidene generaties van grote manen verzwolgen. Dat concluderen Robin Canup en William Ward van het Southwest Research Institute in Boulder op basis van computersimulaties.

Jupiter werd kort na zijn geboorte omgeven door een ronddraaiende materieschijf, die continu werd aangevuld door gas en stof uit de zonnenevel - de schijf rond de jonge zon waaruit de planeten zijn ontstaan. In de zogeheten accretieschijf rond Jupiter klonterden grote manen samen, maar door wisselwerking met het materiaal in de schijf spiraalden die manen naar binnen toe, waar ze door Jupiter werden opgeslokt.

Vervolgens ontstond een nieuwe generatie manen, die hetzelfde lot onderging. Volgens Canup en Ward zijn er op die manier misschien wel vijf eerdere generaties van grote manen geweest. De huidige vier grote Jupitermanen (Io, Europa, Ganymedes en Callisto) vormen de laatste generatie. Die ging níet verloren, omdat de zonnenevel toen grotendeels was weggeblazen door de stralingsdruk van de zon, zodat de accretieschijf rond Jupiter niet langer werd aangevuld.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Stormen ontmoeten elkaar op Jupiter
Lees ook: Ontstaan Jupiter zorgde voor bombardement van brokstukken
Lees ook: Grote Rode Vlek slokt kleinere broer op
Lees ook: Robot getest om van oceanen van Europa te scannen
Lees ook: Grote Rode Vlek van Jupiter wordt kleiner
Lees ook: Storm wijst op klimaatsverandering

Bekijk alle berichten uit deze categorie.